Monteur

Aan de slag als Monteur Hoogspanning

We kunnen intelligente gebouwen, schepen en fabrieken ontwerpen, met de meest innovatieve installaties  en de beste elektrotechnische ontwerpen, maar zonder onze monteurs wordt geen project opgeleverd. Zij lossen storingen op, plegen onderhoud, monteren en demonteren. Zij zijn onze handen, ogen en oren. Wil je meer weten? Lees hieronder het verhaal van Wim:

Bekijk al onze vacatures in de midden- en hoogspanning

Wim over zijn vak als Monteur Hoogspanning

Vliegvelden

“Mijn liefde voor hoogspanning ontstond zo’n 25 jaar geleden. Toen mocht ik voor Croonwolter&dros de baanverlichting op een aantal vliegvelden monteren. Omdat alle lampen precies dezelfde sterkte moeten hebben, kun je ze niet parallel schakelen, zoals de lampen thuis. Dat moet in serie. Daardoor krijg je te maken met hogere spanningen. Niet veel later ben ik een cursus hoogspanning gaan doen.”

Door heel Nederland

“Ik heb lang in de maintenance gewerkt maar ben langzaam aan steeds meer hoogspanningswerk gaan doen. De laatste jaren werk ik voor de afdeling Hoogspanning Specials. Ik doe projecten door heel Nederland en zelfs daarbuiten. Ik ben ook niet gebonden aan één divisie. De ene keer sta ik in een ziekenhuis, de andere keer op een schip of in een fabriek.”

“Het is dan ook een gigantisch mooi vak.”

Kwaliteit staat voorop

“Als je met hoogspanning werkt, heb je te maken met enorm hoge veiligheidsnormen. De kleinste details zijn vastgelegd in wetten en normen. Je kunt niets inschakelen zonder eerst een meting te doen. Snel even een kabeltje leggen is er niet bij. Daar heb je precisie, veel vakkennis en speciale apparatuur voor nodig. Het voordeel is dat er veel minder tijdsdruk is. Kwaliteit gaat boven alles.”

Er verandert veel

“Hoogspanning is heel innovatief. Er verandert veel. Kwamen we eerst vooral 10kV en 25kV installaties tegen, tegenwoordig zijn ze steeds vaker 50kV. De manieren van werken worden preciezer en de materialen worden beter. Het werk wordt daardoor specialistischer. Ik verwacht dat het vakgebied in de toekomst alleen maar belangrijker wordt. Als we in Nederland geen gas meer gebruiken, zullen er grote hoeveelheden stroom getransporteerd moeten worden. En hoogspanning is nu eenmaal de transportmethode met het minste energieverlies.”

“Telkens als ik door die tunnel rijd, denk ik toch: die heb ik mee helpen maken.”

Trots

“Een project waar ik heel trots op ben is een groot tunnelproject waar ik, toen het gebouwd werd als leidinggevend monteur bij betrokken was. Telkens als ik door die tunnel rijd, denk ik toch: die heb ik mee helpen maken.”

Tijd voor iets nieuws

“Na meer dan 30 jaar in het vak, vond ik het tijd om mijn kennis over te dragen. Daarom ben ik nu betrokken bij een opleidingsinstituut voor elektrotechniek. De jongeren hangen aan je lippen als je over hoogspanning praat. Het is dan ook een gigantisch mooi vak. Verder ga ik misschien nog een opleiding in leiding geven volgen. Want ik merk dat ook dat een vak apart is.”

Meer weten? Neem contact op met Rebecca.

Rebecca Beurskens
Recruiter