WAUTER3: zo wapent Waterschapsbedrijf Limburg zich tegen cybercrime én maakt het de weg vrij voor machine learning
Een upgrade naar versie 9.1 van besturingssysteem. Het ‘neo ready’ maken van de procesautomatisering. En de verhuizing van één eigen datacenter naar twee externe datacenters. Dat is in het kort project WAUTER3 van Waterschapsbedrijf Limburg (WBL), waaraan Croonwolter&dros TAI op dit moment de laatste hand legt. Doel: een hoger niveau van cybersecurity. En slimmer omgaan met big data dankzij machine learning.
Onder de projectnaam WAUTER begon Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) ruim 10 jaar geleden aan de centralisatie van de procesautomatisering. Een enorme efficiencyslag, want voor die tijd had elke zuiveringsinstallatie en elke rioolgemaal zijn eigen besturingssysteem; 166 in totaal.
Inmiddels vindt de aansturing van al die installaties plaats vanuit een Centrale Regiekamer in Roermond. In het filmpje hieronder vertellen verschillende betrokkenen meer over dat initiële project.
De aanleiding voor het nieuwe WAUTER-project? “Eigenlijk heel simpel”, aldus Leon Verhaegen, projectleider ICT & Innovatie bij WBL. “Om de vijf jaar moeten we onze hardware vervangen. En dan upgraden we ook meteen alle software. Een geplande vernieuwingsslag dus.”
Cybersecurity: van één naar twee fysieke datacenters (plus een uitwijklocatie)
WBL greep de vernieuwingsslag aan om enkele grote aanpassingen door te voeren. De eerste was een hardwarematige, vertelt Leon: “Voorheen hadden we één datacenter, op onze eigen locatie in Roermond. Een risico met het oog op cybercrime. Nu is dat verspreid over twee externe datacenters met redundante systemen.”
“En voor supercalamiteiten hebben we nog een extra uitwijklocatie. Met alleen de functionaliteit die nodig is om onze zuiveringsinstallaties en gemalen draaiend te houden.”
Schematische tekening oude/ nieuwe situatie
Upgrade PCS7: versie 9.1, ‘neo ready’ en compatible met het Verdygo bouwconcept
Softwarematig staat WAUTER3 in het teken van een upgrade naar versie 9.1 van PCS7. Daarbij bereiden we de procesautomatisering bovendien alvast voor op PCS neo, de allernieuwste versie van het besturingssysteem van Siemens.
“We willen onze procesautomatisering state-of-the-art houden”, verklaart Leon. “Dat doen we altijd op basis van standaarden, want dat is de enige manier om nu en in de toekomst probleemloos vernieuwingen door te voeren.”
Over standaarden (en vernieuwingen) gesproken: voor de fysieke bouw van zuiveringsinstallaties en gemalen werkt WBL ook met standaard modules. Hiervoor maakt het gebruik van Verdygo, een zelf ontwikkeld modulair bouwconcept waarvoor Croonwolter&dros het automatiseringsconcept ontwikkelde.
Big data en machine learning: predictive maintenance en andere toepassingen
Behalve de upgrade van de procesautomatisering en het aanscherpen van de cybersecurity heeft WBL nog een derde doel met WAUTER3. Meer gebruik maken van big data door de inzet van machine learning. Leon geeft enkele concrete voorbeelden.
“Leidingbreuken eerder signaleren door het voortijdig detecteren van drukverliezen. En niet pas als mensen geconfronteerd worden met een ondergelopen kelder. Het is ook een eerste stap richting predictive maintenance. Hoe meer we weten van onze pompen en gemalen, hoe beter we slijtage kunnen voorspellen.”
“Een ander voorbeeld is de verplichting die wij hebben richting gemeenten als het gaat om de hoeveelheid rioolwater die we moeten afnemen. Die is nu nog alleen gebaseerd op hydraulische modellen, niet op de actuele weersomstandigheden. Door weersvoorspellingen daarin mee te nemen kunnen we onze modellen beter toetsen aan de werkelijkheid.”
“We zijn ook bezig met een pilot voor lachgasmetingen. In zuiveringsinstallaties kan onbedoeld lachgas ontstaan, dat schadelijk is voor de ozonlaag. We gaan nu kijken of we de vorming van lachgas kunnen verminderen door de beluchtingsregeling met behulp van AI aan te passen. En een heel actuele toepassing van big data is de detectie van covid in het rioolwater.”
Over de samenwerking met Croonwolter&dros: ‘samen een ecosysteem maken’
“Onze aanbesteding bestond uit drie percelen. Procesautomatisering, cybersecurity en big data. Op alle drie deze gebieden wilden we naar een hoger niveau. Daarvoor hebben we met verschillende partners één omgeving gecreëerd, waarin ieder zijn eigen expertise inbrengt.”
“Croonwolter&dros is de specialist als het gaat om procesautomatisering, maar denkt ook op de andere gebieden mee zoals Cyber Security. Je moet samen een ecosysteem maken waarin je met ieders inbreng tot resultaat komt. Als je de goede partners hebt, dan lukt dat. Dan kun je samen bouwen aan iets moois.”