Warmteoverdrachtstation Hakfort: redundante configuratie in PCS7 conform klantspecifieke bibliotheken Vattenfall
Steeds meer Nederlandse huishoudens stappen over op stadswarmte. Reden voor energieleverancier Vattenfall om te investeren in een nieuw warmteoverdrachtstation in Amsterdam-Zuidoost: WOS Hakfort. Onze CWD-collega’s van Utiliteit waren verantwoordelijk voor de bouw van dit warmteoverdrachtstation, terwijl Croonwolter&dros TAI de technische automatisering voor de besturing mocht realiseren.
“Wij zagen dat ons bestaande warmtenet in Amsterdam-Zuidoost richting maximale capaciteit ging”, aldus Gideon Dam, engineeringsmanager van Vattenfall over de aanleiding van het project. “We hebben daarom een aantal studies gedaan naar manieren waarop we onze netwerkcapaciteit het beste zouden kunnen vergroten. Daar hebben we verschillende business cases voor uitgewerkt en dit warmteoverdrachtstation kwam er als gunstigste uit.”
Bediening op afstand vanuit centrale controlekamer
De technische automatisering vormt een belangrijke onderdeel van het WOS. “De tijd dat onze stations bemand waren, ligt ver achter ons. De besturing van WOS Hakfort is, net als de meeste van onze assets, volledig geautomatiseerd en op afstand te bedienen. In Diemen hebben we een centrale controlekamer, waar onze operators alle assets in Amsterdam 24/7 vanaf één locatie kunnen monitoren.”
Design & Construct-contract op basis van UAV-GC
Vattenfall heeft verschillende warmteoverdrachtstations in bedrijf, in vermogen variërend van 500 kW tot 120 MW. Met een vermogen van 82 MW behoort WOS Hakfort tot de grotere installaties, met een complexe automatisering.
Voor de realisatie schreef Vattenfall een tender uit. “Een Design & Construct-overeenkomst op basis van de UAV-GC. Naar aanleiding daarvan hebben we Croonwolter&dros geselecteerd om zowel het gebouw als de installatie en de besturing te ontwerpen, te bouwen en in bedrijf te stellen.”
Redundante configuratie in PCS7
Croonwolter&dros TAI verzorgde het ontwerp, de realisatie, het testen en de inbedrijfstelling van het complete besturingssysteem: een redundante configuratie in PCS7 versie 8.2. Geheel volgens klantspecificatie én met gebruikmaking van klantspecifieke bibliotheken van Vattenfall.
“Redundantie hoort bij de beschikbaarheidseisen van ons product en onze onderhoudsfilosofie. Warmte is een product waarbij klanten er vanuit mogen gaan dat ze het altijd ter beschikking hebben. Je hebt daarom altijd voldoende opwekcapaciteit nodig, ook als een deel van de installatie niet in gebruik is vanwege onderhoudswerkzaamheden.”
Uitdaging: ‘verschillende systemen moeten met elkaar kunnen blijven praten’
Ook schetst Gideon het belang van een goede integratie tussen de nieuwe en bestaande systemen: “Systemen moeten met elkaar kunnen blijven praten en dat is soms best een uitdaging. Je bouwt door op de systemen die je hebt. Daardoor kun je niet zo snel mee met alle nieuwe trends als je misschien zou willen. We hebben zoveel assets; een operator moet al die verschillende systemen makkelijk kunnen blijven bedienen.”
Dat zowel de fysieke bouw als de automatisering in handen van één partij was, beschouwt hij als een voordeel: “Bij dit soort projecten kun je als opdrachtgever niet altijd de mate van invloed uitoefenen die je graag zou willen. Door het complete project bij één partner in opdracht te geven, komen de verantwoordelijkheden op een plek terecht waar ze ook gedragen kunnen worden. Je moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat je de juiste partij selecteert. Maar als dat eenmaal lukt, en dat is ons gelukt – is een project als dit veel beter beheersbaar en een stuk overzichtelijker.”