Universiteit Twente | Langezijds voor faculteit ITC
Transformatie naar groen
In april 2023 verhuisde de faculteit Geo-Informatiewetenschappen en Aardobservatie (ITC) naar gebouw Langezijds op de campus van Universiteit Twente. Dit voormalig laboratoriumgebouw is maar liefst 220 meter lang en daarmee een van de langste gebouwen van Nederland. Het gebouw bestaat uit een lage betonnen begane grond en een hoge stalen verdieping. Het 13.783 m2 grote pand huisvest zo’n 700 studenten en medewerkers die gebruik kunnen maken van diverse onderwijsruimten, laboratoria, een groot studiecentrum, kantoren en een restaurant. Langezijds is na de renovatie getransformeerd naar een gezonde, groene en duurzame plek voor onderzoek en ontmoeting voor studenten en medewerkers.
Uitdagend en succesvol
In opdracht van Universiteit Twente (UT) realiseerde Croonwolter&dros, in samenwerking met Dura Vermeer Bouw Hengelo / Trebbe, de elektrotechnische- en werktuigbouwkundige installaties voor gebouw Langezijds. Door de unieke eigenschap van Langezijds, met zijn beperkte hoogte op de begane grond, is het installatiewerk in een complexe computervloer op de eerste verdiepingsvloer aangelegd. Dit zorgde voor meer flexibiliteit en optimale benutting van de ruimte.
Klaar voor de toekomst
Het slim omgaan met bestaande eigenschappen legt de basis voor een leefbaar duurzaam gebouw. Vier atria vormen kleine ecosystemen voor flora en fauna. De planten staan er in de volle grond, regenwater loopt van de glazen daken zo de vijvers in. Het dak heeft zonnepanelen en de bestaande zonwering is vanuit circulair oogpunt waar mogelijk hergebruikt. De zuidgevel is voorzien van horizontale zonwering om opwarming van het interieur in de zomer te voorkomen. Door alle renovaties is gebouw Langezijds van energielabel G naar A+++ gegaan en daarmee klaar voor de toekomst én een van de meest duurzame gebouwen op de campus.
Toonbeeld van duurzaamheid en flexibiliteit
De Faculteit ITC is door de branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) uitgeroepen tot Beste Gebouw van het Jaar 2024. Deze prestigieuze prijs benadrukt de waarde van het architectonisch ontwerp voor de samenleving. Met innovatieve aanpassingen, ontworpen door Civic Architects & VDNDP, Studio Groen+Schild en DS Landschapsarchitectens het gebouw een toonbeeld van duurzaamheid en flexibiliteit.