Schelderadarketen, inspectie via drone

Veiligheidsinspecties per drone geven gedetailleerd inzicht in onderhoudsstaat

Croonwolter&dros Survey and Inspection beschikt over een schat aan ervaring in het inspecteren van lastig bereikbare objecten met drones. Deze methode maakt het mogelijk om veilig en efficiënt te komen tot een inspectierapport. De opdrachtgever krijgt zelfs een 3D-model dat een zeer gedetailleerd beeld geeft van de staat van zijn object.

De afdeling Survey and Inspection van Croonwolter&dros inspecteert allerlei objecten en faciliteiten op veiligheids- en continuïteitsrisico’s, zoals kortsluiting, brand of explosiegevaar. Sommige plaatsen zoals radartorens, terminals, ATEX-omgevingen, aarding- en blikseminstallaties, wegen, bruggen, sluizen, pijpleidingen en kunstwerken kunnen moeilijk bereikbaar zijn. Hierdoor wordt een inspectie duur, risicovol of verstorend voor de omgeving of de processen. Om deze bezwaren weg te nemen, begon Croonwolter&dros met de inzet van drones.

Bewezen succesvol

De 44 radartorens die Schelderadarketen langs de kust tussen Ouddorp en Oostende heeft staan worden al jaren door Croonwolter&dros geïnspecteerd. Zowel vanwege hun ligging (deels in zee) als vanwege hun hoogte (tot 116 meter) zijn dit interessante objecten om per drone te verkennen. Inmiddels zijn al drie van deze torens op deze wijze geïnspecteerd, waarvan de derde zich zo’n 20 km uit de kust bevond. Bij een dergelijke inspectie wordt een vluchtplan gemaakt waarbij enorm veel foto’s worden gemaakt die allemaal een overlap van 80% hebben. Deze, zeer ruime, overlap bieden het 3D-programma en de inspecteur voldoende oriëntatiepunten om alle beelden aan elkaar te kunnen plakken tot een compleet driedimensionaal model.

Een inspectierapport met een gedetailleerd 3D-model

De opdrachtgever krijgt na de inspectie dus niet alleen een inspectierapport met foto’s, maar ook een link naar het 3D-model van zijn object. Dat kan hij van alle kanten bekijken, alsof hij zelf in een drone vliegt. In het model zijn bepaalde delen zijn omcirkeld. Door op een cirkel te klikken worden detailopnamen zichtbaar en ook een bijschrift. De opdrachtgever kan zelfs een 3D-geprint schaalmodel van zijn object ontvangen. Aanschouwelijker kan een inspectierapport niet zijn. En het komt tot stand zonder dat mensen halsbrekende toeren hoeven uit te halen.

Contact

Martin Adriaanse
Manager Survey and Inspection
Wilt u meer weten over dit project of wat wij voor u kunnen betekenen in uw specifieke situatie? Neem dan contact op, we helpen u graag verder.

Stuur project door