Renovatie Tweede Kamer

Het Rijksvastgoedbedrijf en drie TBI-bedrijven, waaronder Croonwolter&dros hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de renovatie van de Tweede Kamer. “Bijzonder eervol dat wij deze renovatie op ons mogen nemen”. Vanaf de zomer van 2021 is de uitvoering van de opdracht gezamenlijk aangevangen.

De renovatie van de Tweede Kamergebouwen binnen het Binnenhofcomplex wordt gerealiseerd door een combinatie van TBI-bedrijven. J.P. van Eesteren verzorgt de bouwactiviteiten, Croonwolter&dros realiseert de installaties en Aannemingsbedrijf Nico de Bont neemt de restauratiewerkzaamheden van de rijksmonumenten voor zijn rekening.

Eerder betrokken

Voordat de uitvoering van de renovatie echt begint, zijn de bedrijven al betrokken als adviseur voor het definitief ontwerp en bij de diverse onderzoeken in de gebouwen. 

“Met de combinatie van TBI-bedrijven halen we de nodige kennis en expertise binnen, die voor een zorgvuldige en beheerste realisatie van het project noodzakelijk is."
Marc Unger - projectdirecteur renovatie Binnenhof

Kennis en expertise

“Met de combinatie van TBI-bedrijven halen we de nodige kennis en expertise binnen, die voor een zorgvuldige en beheerste realisatie van het project noodzakelijk is. Ik ben er trots op dat dit goed gelukt is. En ik heb veel vertrouwen in het realisatieteam”, aldus Marc Unger, projectdirecteur renovatie Binnenhof.”

Voor de (cyber)veiligheid zijn de expertise clusters GBBS | High End Security en Cyber Security for Control Systems (CS2) van Croonwolter&dros betrokken bij dit project. 

Terug na dertig jaar

“Bijzonder eervol dat wij de renovatie van De Tweede Kamer op ons mogen nemen”, aldus Marco Peppel, directievoorzitter J.P. van Eesteren. “De rijke geschiedenis en de gevarieerde architectuur spreken enorm tot de verbeelding.” “Een groot deel van het gebouwencomplex bestaat bovendien uit rijksmonumenten”, voegt Boudewijn de Bont, directeur van Nico de Bont toe. “Restauratie daarvan is een kolfje naar de hand van onze vakmensen.” Mark van Wordragen, directeur Croonwolter&dros: “Wat het voor ons extra bijzonder maakt, is dat we na bijna dertig jaar terugkeren. In 1992 realiseerden J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros namelijk de nieuwbouw van het onderkomen van De Tweede Kamer der Staten-Generaal, naar het ontwerp van Pi de Bruijn. Nu vormen we gedrieën een sterke combinatie waarmee we het hart van de democratie klaarmaken voor de toekomst.”

Ondertussen aan de Hofvijver

In het AVROTROS-programma ‘Ondertussen aan de Hofvijver’ volgt Splinter Chabot de komende jaren de renovatie van ’s werelds oudste nog actief in gebruik zijnde parlementscomplex; het Binnenhof in Den Haag. Alle ins en outs over het middelpunt van de Nederlandse politiek en een acht eeuwen oud monument dat continu in bedrijf is, komen voorbij.

Dinsdagavond 4 januari, om 22.10 uur op NPO 2 is de eerste uitzending. Hierna volgt elk kwartaal een nieuwe update.

Stuur project door