Provinciehuis Zeeland

De vraag: verduurzamen middeleeuwse Abdij

Het Provinciehuis Zeeland is gehuisvest in een middeleeuwse Abdij middenin het centrum van Middelburg. De Provincie Zeeland heeft ons opdracht gegeven om een gedeelte van het Abdijcomplex te verduurzamen naar een label C. Hoewel volgens de regelgeving elk kantoorgebouw minimaal energielabel C moet hebben, geldt dat niet voor de monumentale panden van de Abdij. Maar de Provincie Zeeland wil haar verantwoordelijkheid nemen in de energietransitie en haar gebouwen uiterlijk in 2028 zoveel mogelijk energieneutraal te hebben. Dit is een onderlinge afspraak tussen alle provincies.

Onze oplossing: verschillende verbetermaatregelen voor een hoger duurzaamheidsniveau

Om het Abdijcomplex naar een hoger duurzaamheidsniveau te tillen, passen wij verschillende verbetermaatregelen toe. Zo wordt het dak geïsoleerd en voor het overgrote deel van de kantoren wordt warmte opgewekt met een hybride warmtepomp. Uiteraard wordt ook overgeschakeld naar ledverlichting. Om de juiste verlichting te bepalen, zijn drie proefruimtes ingericht waarin de gebruiker kan aangeven welk licht de voorkeur heeft.

Energiemanagement

Het resultaat: minimaal energielabel C

Na deze aanpassingen is een gedeelte van het Provinciehuis verduurzaamt tot minimaal energielabel C. Door isolatie van het dak en gebruik van een hybride warmtepomp, wordt er veel gas bespaard. De komende jaren zullen nog meer verduurzamingsmaatregelen genomen worden.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? 

Neem contact met ons op!

Stuur project door