Proof-of-concept (POC) Modulaire AIS hoogspanningsstations

TenneT- de toonaangevende Europese netbeheerder- gaat de komende 10 jaar meer dan 100 hoogspanningsstations vervangen. Dit veldvervangingsprogramma is nodig om de betrouwbaarheid en continuïteit van de energievoorziening te waarborgen voor ongeveer 42 miljoen mensen. Croonwolter&dros heeft als System Integrator en aanjager van nieuwe technologieën de opdracht gekregen om twee modulaire intelligente hoogspanningsstations te ontwerpen en te bouwen als proof of concept. Het doel van het proof of concept is om het ontwikkelde stationsontwerp gecontroleerd uit te rollen door Nederland en gedane beloftes te toetsen. Het proof of concept wordt in de periode 2020 - 2022 samen met TBI ondernemingen Soltegro, Mobilis en een select aantal andere externe partners gerealiseerd.

Eisen hoogspanningsstations

Aan het hoogspanningsstation van de toekomst heeft TenneT een aantal eisen gesteld. Zo moet het station modulair zijn opgebouwd met de nieuwste innovatieve, gedigitaliseerde technieken voor de besturing, bewaking en beveiliging. Het ontwerp moet life cycle kosten verlagen, uit bedrijfname beperken en de veiligheid verhogen. Croonwolter&dros heeft een modulair systeem bedacht wat er voor zorgt dat maar 1 type veld ontwikkeld wordt en dat dit veld binnen 1 dag kan worden vervangen. Dit type veld (ook wel skid genoemd) wordt vooraf in een fabricagehal gebouwd.

Het concept

Op dit moment is Croonwolter&dros druk bezig met het ontwerpen, produceren en testen. Als de testen succesvol zijn afgerond, worden de stations van Nederweert en Hengelo vervangen. Hiervoor wordt een tijdelijk station gebouwd die de functie van het huidige station overneemt. Vervolgens wordt het oude station gesloopt en wordt het nieuwe station opgebouwd. Modulaire stations kunnen sneller worden omgebouwd, en ze kunnen in de toekomst sneller worden uitgebreid. Het onderhoud wordt hiermee eenvoudiger. De gedigitaliseerde technieken zorgen voor het verder optimaliseren van het beheer en onderhoud. Als partner van TenneT is Croonwolter&dros trots op het integrale ontwerp en de realisatie van het station van de toekomst om zo een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de verduurzaming van Nederland.

"We willen dat het station modulair wordt opgebouwd met de nieuwste innovatieve, gedigitaliseerde technieken voor de besturing, bewaking en beveiliging."
Wim Bakker (TenneT)

Contact

Peter van Dam
Divisie Directeur Industrie

Stuur project door