Paleis van Justitie 's-Hertogenbosch

Transitie Paleis van Justitie

In april 2021 is gestart met een omvangrijke renovatie van het Paleis van Justitie in Den Bosch. Het consortium Dura Vermeer en Croonwolter&dros pakten het gebouw  grondig aan, naar ontwerp van Fokkema & Partners, en verduurzaamden het tot Energielabel A. Het pand voldoet weer volledig aan de eisen van de huidige en toekomstige tijd. Tijdens de renovatie moest de rechtspraak zoveel mogelijk door blijven gaan.

Onder het motto ‘duurzaam tot recht komen’ is dit omvangrijke renovatieproject in april 2021 gestart. De donkere lange gangen en kleine kantoortjes in het Paleis van Justitie hebben plaatsgemaakt voor open en transparante routes en ruimtes, passend bij het karakter van de hedendaagse rechtspraak. Op comfortabele en eigentijdse werkplekken werken de medewerkers weer rustig en geconcentreerd aan hun zaken, terwijl zij tussen de bedrijven door terecht kunnen in de vernieuwde vergaderkamers en ontmoetingsruimtes.

Licht en ruimte

Over de uitwerking van het ontwerp van de bouwcombinatie en Fokkema & Partners Architecten hebben het Rijksvastgoedbedrijf en de Paleisgebruikers volop meegedacht. Het resultaat? Meer licht, meer ruimte en meer flexibiliteit; zo zijn de werkplekken eenvoudig groter of kleiner te maken. Dankzij de herindeling van het gebouw is er bovendien plaats voor aanverwante justitieorganisaties, zoals de Immigratie & Naturalisatiedienst Dienst, de Raad voor de Kinderbescherming en de Dienst Terugkeer en Vertrek.

Comfortabel en duurzaam

Comfortabel, rustig en veilig werken in een duurzame omgeving staat voorop in dit renovatieproject. Daarom is de kwaliteit van het binnenklimaat sterk verbeterd, zijn de technische installaties grondig vernieuwd, is de geluidsisolatie geoptimaliseerd en is de brandveiligheid op punten aangepast. De toegepaste materialen zoals hout en wolvilt versterken de natuurlijke uitstraling van het interieur en vergroten het comfort in het hele gebouw. Het Paleis wordt verwarmd en gekoeld met een duurzame warmtepomp, waarmee een goede stap is gezet richting een volledig gasloos gebouw in de toekomst.

Constructief samenwerken

Deze groots opgezette renovatie werd in fases uitgevoerd en vroeg om een constructieve samenwerking met alle betrokken partijen. Niet alleen binnen het bouwconsortium, maar ook met het Rijksvastgoedbedrijf, de Paleisgebruikers, de bezoekers én de omgeving van het Paleis van Justitie. Tijdens de renovatie bleef het gebouw namelijk in gebruik en dat kon alleen dankzij goede afstemming en heldere communicatie met alle partijen.

Stuur project door