Optimalisatie energievoorzieningen Lamb Weston/Meijer

Lamb Weston/Meijer (LWM) is een wereldmerk in de productie van diepvries frites, diepvries appetizers en gedroogde aardappelvlokken en verkoopt zijn producten in meer dan 100 landen. Jaarlijks worden 650.000 ton aardappelen verwerkt in één van de vijf fabrieken van LWM in Europa. Op de locatie Kruiningen droeg Croonwolter&dros bij aan de ombouw van de warmtekrachtcentrale (WKC) tot een ‘High Efficiency Boilerhouse’. Het project heeft als doel het realiseren van langdurig, betrouwbare energievoorziening tegen zo gunstig mogelijke (energie) kosten.

High Efficiency Boilerhouse in Kruiningen

In het bereidingsproces van deze aardappelproducten wordt veel stoom gebruikt. Vooral het verwarmen van de bakovens verbruikt veel stoom. Vanwege de stijgende energiekosten besloot LMW om de warmtekrachtcentrale (WKC) om te bouwen tot een ‘High Efficiency Boilerhouse’. LMW wil hiermee een langdurige, betrouwbare warmtelevering en verwerking van bakdamp en biogas realiseren tegen zo gunstig mogelijke operationele (energie) kosten over de gebruiksduur.

Het ombouwen van de WKC omvat:

het ontmantelen en afvoeren van de 3 gasturbines met afgassen-ketels; de installatie van een 2 tal nieuwe stoomketels van 25 ton/uur inclusief restwarmtebenutting; de installatie van een thermische naverbrander met stoomopwekking.

Tevens werden tal van grotere en kleinere aanpassingen (werktuigkundig, automatisering en civiel) in de WKC uitgevoerd. Naast de WKC werden ook de baklijnen in de fabriek aangepast waaronder het bakdampsysteem, het condensaatsysteem en het biogassysteem.

Werkzaamheden Croonwolter&dros

Croonwolter&dros heeft de opdracht ontvangen voor het aanpassen van de volledige werktuigbouwkundige installatie en de civiele werkzaamheden. Hieronder vallen o.a. de werkzaamheden aan het 90/70 systeem, HD condensaat, stoominstallatie, ketelvoedingswater, HVAC systemen, aardgas 16 en 8 bar en biogas installaties.

Volgens PED- normering

Een groot deel van de installaties valt onder de wettelijke PED norm, zoals de registratie van materiaalcertificaten, certificatie van de lassers, ontwerpdrukken en temperaturen, ed. Daarnaast moeten per leidingstuk pipestress berekeningen uitgevoerd worden en dient voor ingebruikname alles te worden gekeurd door een keuringsinstantie.

Stuur project door