Nieuwe CIP-keuken voor FrieslandCampina DMV: upgrade naar PSC7 v9.1, inclusief BATCH en Route Control

Van alle melk die FrieslandCampina dagelijks in Nederland inzamelt, wordt 15% verwerkt op de productielocatie DMV Veghel. Om de verwerking van deze stroom te waarborgen – koeien blijven melk geven – is een betrouwbare CIP-installatie van essentieel belang. Vanuit het oogpunt van kwaliteit heeft FrieslandCampina onlangs een verouderde CIP-keuken vervangen door een robuuste nieuwe installatie.

“Een mooie nieuwe CIP-keuken waar we weer veertig jaar mee vooruit kunnen. Met de nieuwste versie van het besturingssysteem.” Aan het woord is Paul van den Akker, die als Manager Engineering, Procurement & Construction verantwoordelijk is voor de bouw van de nieuwe CIP-installatie.

Hart van de fabriek

We spreken hem een week voor de inbedrijfstelling van de laatste twee delen. Een spannend moment. “Omdat de productie 24/7 doorloopt, moet het allemaal in één keer goed gebeuren. Want de CIP-installatie is het hart van de fabriek. Ligt die stil, dan ligt alles stil. Daar zijn wij ons van bewust en daar is Croonwolter&dros zich ook van bewust.”

Dat wederzijdse begrip is tekenend voor de samenwerking tussen FrieslandCampina en Croonwolter&dros, vertelt Paul: “Ze hebben al vanaf het begin van de tender heel goed begrepen wat onze vraag was. Binnen onze organisatie is hard gewerkt aan een nieuwe standaard in PCS7 v9.1. Croonwolter&dros heeft die standaard omarmd en op onze productielocatie uitgerold. Binnen budget en volgens de tijdsplanning. In één keer goed!”

“Het moet op die ene dag gebeuren. Daar werk je de hele week lang dag en nacht naartoe.”
Paul van den Akker, FrieslandCampina

Stop-dag

En volgende week live dus. Ook in één keer goed. Paul heeft er alle vertrouwen in. “Het is een kwestie van uitvoerig testen. De bestaande CIP-keuken is continu door blijven draaien en we hebben de nieuwe ernaast gebouwd. Eind vorig jaar hebben we al een deel overgezet naar de nieuwe installatie, en dat draait uitstekend. Nu gaan de andere twee delen om.”

De aanloop naar de inbedrijfstelling verloopt met militaire precisie, vertelt hij. “We vragen ruim van tevoren een stop-dag aan, want andere locaties van FrieslandCampina moeten die dag onze melk ontvangen. Dus het moet ook op die ene dag gebeuren. Daar werk je de hele week lang dag en nacht naartoe, 24/7 in drie shifts per dag.”

“Het mooie vind ik dat we dat echt als één team doen en dat je bij iedereen de bereidheid ziet om die extra stap te zetten. Dat mensen zeggen: naar dit moment hebben we een jaar lang toegewerkt, nu wil ik het ook meemaken.”

BATCH en Route Control

Twee belangrijke onderdelen van de procesautomatisering zijn BATCH en Route Control. “Met BATCH kunnen onze procestechnologen makkelijk recepturen aanpassen”, legt Paul uit. “Daar wordt in de CIP-installatie vervolgens het juiste reinigingsprogramma aan gekoppeld.”

“Route Control is een extra applicatie om te waarborgen dat verschillende productstromen niet met elkaar in contact kunnen komen, laat staan producten en reinigingsmiddelen.”

“Van begin tot eind doen we het samen; daar kunnen we straks met trots op terugkijken.”
Paul van den Akker, FrieslandCampina

Uitleg on the job

De lancering van een nieuw besturingssysteem is niet alleen voor de betrokken projectmedewerkers een spannend moment, maar ook voor de operators op de productielocatie. Die moeten er straks immers mee werken. Ook zij zijn er klaar voor, aldus Paul.

“Wij werken met vijf ploegen en alle ploegen hebben inmiddels trainingen gevolgd. Eerst bij Siemens, over de verschillen tussen de oude en nieuwe versie van PCS7. Daarna bij Croonwolter&dros, specifiek over de CIP-installatie.”

Ook na de inbedrijfstelling zijn er nog vijf dagen (en nachten) continu mensen van Croonwolter&dros op de productielocatie aanwezig: “Voor uitleg on the job, tips en tricks. In de tenderfase kijk je misschien nog niet naar dat soort details, maar uiteindelijk draagt het allemaal bij aan een geslaagd project. Van begin tot eind doen we het samen; daar kunnen we straks met trots op terugkijken.”

Stuur project door