Monumentaal pand Bovendonk per drone geïnspecteerd voor renovatie

Hoe inspecteer je de muren en dakdelen die aan een binnenplaats grenzen waar geen hoogwerker kan komen? Natuurlijk kun je steigers opbouwen, maar dat vraagt veel tijd en geld.  Croonwolter&dros Survey and Inspection zette daarom drones in die zijn uitgerust met camera’s en thermografie. Een visueel rapport laat zien waar kozijnen rot zijn, dakleisteen is gebroken en het gebouw warmte lekt.

Lastig bereikbare binnenplaats per drone geïnspecteerd

Het historische gebouwencomplex Bovendonk in de Noord-Brabantse plaats Hoeven werd in 1907 in neogotische stijl gebouwd. Een grote rechthoek van gebouwen om een binnenplaats met tuin herbergt een kapel, hotel, conferentiecentrum en een priester- en diakenopleiding. Nico de Bont renoveerde eerder al de kapel en werd nu ook door Bovendonk Beheer gevraagd om de rest van het complex aan te pakken. Om de huidige staat van onderhoud in kaart te brengen, deed Nico de Bont een beroep op TBI-zusje Croonwolter&dros Survey and Inspection.

Gebroken leistenen en warmtelekken

In één dag konden de daken en alle buitenwanden aan de binnenplaats worden gefotografeerd met een 42 megapixelcamera en met een thermografische camera. Het opbouwen en verplaatsen van de steiger zou anderhalve week hebben gekost. Het rapport dat werd opgeleverd bestaat uit 60 GB aan foto’s die de afmetingen tot op 3 mm precies weergeven. Uit de foto’s kon de conditie van de loodslabben worden opgemaakt, evenals de staat van de leistenen op het dak. Daarnaast toonden de thermografische opnamen de warmtelekken waardoor onder andere houtrot in de kozijnen zichtbaar werd. Met deze informatie kon Nico de Bont het renovatieplan opstellen.

Warmtebeeld

Marcel Geurts
Projectleider Survey and Inspection (CSI) / Drone inspecties
Wilt u meer weten over dit project of wat wij voor u kunnen betekenen in uw specifieke situatie? Neem dan contact op, we helpen u graag verder.

Stuur project door