Modulaire AIS hoogspanningsstations

TenneT- de toonaangevende Europese netbeheerder- vervangt de komende jaren zo'n 140 verouderde hoogspanningsstations. Dit veldvervangingsprogramma is nodig om de betrouwbaarheid en continuïteit van onze energievoorziening te waarborgen. Croonwolter&dros heeft als systeem integrator en aanjager van nieuwe technologieën in 2020 de opdracht gekregen om twee modulaire intelligente hoogspanningsstations te ontwerpen en te bouwen als proof-of-concept. Het doel van het proof of concept is om het ontwikkelde stationsontwerp gecontroleerd uit te rollen door Nederland en gedane beloftes te toetsen. Het proof of concept wordt in de periode 2020 - 2024 samen met TBI onderneming Mobilis en een select aantal andere partners gerealiseerd. 

Eisen hoogspanningsstations

Aan het hoogspanningsstation van de toekomst heeft TenneT een aantal eisen gesteld. Zo moet het station modulair zijn opgebouwd met de nieuwste innovatieve, gedigitaliseerde technieken voor de besturing, bewaking en beveiliging. Het ontwerp moet life cycle kosten verlagen, de uit bedrijfname beperken en de veiligheid verhogen. Croonwolter&dros heeft een modulair systeem bedacht wat er voor zorgt dat maar 1 type veld ontwikkeld wordt en dat dit veld binnen 1 dag kan worden vervangen. Dit type veld (ook wel skid genoemd) wordt vooraf in onze fabricagehal in Kampen gebouwd.

Waar staan we nu met de stationsvervanging van Nederweert en Hengelo?

In de afgelopen jaren werd op beide stations een tijdelijk station gebouwd die de functie van het huidige station overnam. De oude elektriciteitsvelden werden vervolgens gesloopt. De nieuwe velden werden in recordtempo modulair gebouwd met prefab en vooraf geteste skids. De nieuwe hoogspanningsinstallaties worden nu in deze fase voor de laatste keer volledig getest.

Modulaire stations kunnen sneller worden omgebouwd, en ze kunnen in de toekomst sneller worden uitgebreid. Het onderhoud wordt hiermee eenvoudiger. De gedigitaliseerde technieken zorgen voor het verder optimaliseren van het beheer en onderhoud. Als partner van TenneT is Croonwolter&dros trots op het integrale ontwerp, de realisatie van het station van de toekomst en de gecontroleerde uitrol over de 140 stations met diverse partners om zo een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de verduurzaming van Nederland.

"We willen dat het station modulair wordt opgebouwd met de nieuwste innovatieve, gedigitaliseerde technieken voor de besturing, bewaking en beveiliging."
Wim Bakker (TenneT)

Contact

Peter van Dam
Divisie Directeur Industrie

Stuur project door