Inspectie per drone voorafgaand aan renovatie huurwoningen

Minder last voor bewoners dankzij woninginspectie per drone

In opdracht van de combinatie Hazenberg Bouw/Smartpack inspecteerde Croonwolter&dros Survey and Inspection 94 sociale huurwoningen. Deze woningen worden door wooncorporatie Casade verduurzaamd. In de komende vijf jaar zal de wooncorporatie ruim 2.000 woningen in de gemeenten Dongen, Loon op Zand en Waalwijk aanpakken. Om snel, en zonder veel overlast voor de bewoners, een goed beeld te krijgen van de staat van de woningen werd om een inspectie per drone gevraagd.

De woningen, die in 1977 zijn gebouwd, kregen in de loop der jaren allerlei op- en aanbouwtjes, ramen en erkers waardoor de onderhoudsstaat per woning flink verschilt. Dit moet vóór de renovatie in kaart worden gebracht.

Om te voorkomen dat de bewoners door tal van verschillende partijen worden benaderd die hun eigen inspectie komen uitvoeren voor hun deel van het werk, is gekozen voor een drone-inspectie van de buitenkant. Deze is uitgevoerd in drie vluchten: een voor de voorzijde van de woningen, een voor de daken en een voor de achterzijde en de tuinen. Dit gebeurt overigens zonder de woningen te ontsieren met markeringen van spuitkrijt. De bewoners werden twee weken van tevoren per brief geïnformeerd over de inspectie per drone. Na de inspectie ontving Hazenberg Bouw/Smartpack een werkbare rapportage bestaande uit zeer gedetailleerde foto’s. Ook werd een demoversie gegeven van een compleet 3D-model om de mogelijkheden hiervan alvast te illustreren.

Marcel Geurts
Projectleider Survey and Inspection (CSI) / Drone inspecties

Stuur project door