Hoogspanningsmast per drone geïnspecteerd in verband met onderhoud

Voor TenneT inspecteerde Croonwolter&dros Survey and Inspection een zogenaamde wintrackmast. Dit is een conische, ranke hoogspanningsmast waaraan verschillende kabels onder elkaar hangen waardoor slechts een smal magneetveld aan de omgeving wordt afgegeven. Deze masten worden tot nu toe geïnspecteerd door een monteur die fysiek de mast in moet. Maar het kan veel makkelijker, veiliger en sneller: beneden blijven en een drone omhoog sturen.

Om te onderzoeken hoe dit werkt, schakelde TenneT de divisie Survey and Inspection van Croonwolter&dros in. Omdat de klant zelf live wilde meekijken, werd de inspectie uitgevoerd terwijl de beelden direct werden getoond op een groot beeldscherm in een bus op enige afstand van de mast. Live meekijken en meepraten is overigens ook mogelijk op afstand, bijvoorbeeld vanaf kantoor. Omdat de mast zich bevond in het CTR-gebied (controlled traffic region) van Rotterdam-The Hague Airport onderhield een tweede dronepiloot continu contact met de verkeersleiding van de luchthaven.

Een zeer gedetailleerd beeld

De inspectie vond plaats met een 20 megapixel camera met 20 x optische zoom die op een afstand van 10 tot 7,5 meter om de mast vloog, zonder last te hebben van de magnetische straling. De inspectie gaf dan ook een zeer gedetailleerd beeld van de kabelbevestigingen, bouten en andere details die voor onderhoud van belang zijn.

Veiliger, sneller, voordeliger

De voordelen van deze manier van inspecteren zijn groot. Niemand hoeft fysiek de mast in. Nu is dat bij deze mast geen zaak meer van een laddertje opklimmen. De monteur kan een klein plateautje aan de rail langs de mast klikken, er gezekerd op gaan staan en het plateautje elektrisch omhoogvoeren. Maar beneden blijven is natuurlijk het veiligst. Verder kan een fysieke inspectie wel tot vier dagen in beslag nemen, terwijl een drone aan een halve dag genoeg heeft. Tot slot hoeft voor de dronevlucht de spanning niet te worden afgeschakeld, iets wat zes weken van tevoren moet worden aangevraagd. Een inspectie per drone is daarom veiliger, sneller en voordeliger.

Marcel Geurts
Projectleider Survey and Inspection (CSI) / Drone inspecties
Wilt u meer weten over dit project of wat wij voor u kunnen betekenen in uw specifieke situatie? Neem dan contact op, we helpen u graag verder.

Stuur project door