Gemeentehuis Voorst

Het 35 jaar oude gemeentehuis van Voorst stamt uit de jaren 80 van de vorige eeuw en was zeer verouderd. De gemeente wilde een nieuw modern gebouw, dat een toonbeeld van duurzaamheid zou zijn. Voor de bouw had men 14 maanden aangezien het gebouw klaar moest zijn voor de gemeenteraadverkiezingen van 2022.

Binnen het bestaande casco werd een prachtig gebouw gerealiseerd vol met biobased en duurzame toepassingen. Croonwolter&dros verzorgde de E en W-installaties. De gevel is volledig opgetrokken uit kalkhennep. Doordat het materiaal ademend werkt en een efficiënte vochtregulator is, isoleert het nog beter wanneer het koud is. De vochtregulerende werking draagt bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat. De gevel, in combinatie met andere maatregelen, maakt dat het gemeentehuis meer energie levert dan vraagt: het gebouw heeft een EPC van -0,178.

Het gebouw heeft energiezuinige, gasloze installaties. Het dak is voorzien van zonnepanelen. De noordoostelijke gevel is transparanter en een juist geslotener gevel aan de zonzijde. Warmte en koude worden opgewekt door middel van een ijsbuffer. Dit alles maakt het pand energieneutraal.

Voor de energieopwekking van het gebouw wordt de toepassing kristallisatie-energie ingezet. Twee warmtepompen staan in verbinding met een ijsbuffer van 350.000 liter water, een diameter van 12 meter en een diepte van 4 meter. In het systeem zijn zon/lucht-absorbers opgenomen die bijdragen aan de balans in de energieopwekking. In de winter wordt verwarmd met warmtepompen. De koude die daarbij vrijkomt wordt ingezet om het water in de ijsbuffer af te koelen tot een temperatuur net onder het vriespunt. Hiermee wordt in de zomer het gebouw gekoeld. Het koelen en verwarmen vindt plaats met vloerverwarming/koeling en klimaatplafonds.

De vraag naar een toonbeeld van duurzaamheid is volledig waargemaakt in het Gemeentehuis van Voorst. Het is een gebouw dat niet alleen zijn eigen installaties voedt, maar ook nog stroom levert aan alle gebruikers. Voor de gebruikers is het in alle omstandigheden een prettige werkomgeving geworden.

Stuur project door