Enexis Netbeheer - Mobiele middenstations (E-houses)

Croonwolter&dros helpt Enexis Netbeheer uitbreiden met mobiele middenspanningsstations

De komst van ondermeer meer zonne- en windparken vraagt om een grotere capaciteit van het elektriciteitsnetwerk waar deze stroom aan moet kunnen worden geleverd. De regionale netbeheerder Enexis Netbeheer speelt hierop in met (in eerste instantie elf) mobiele middenspanningsstations (oftewel e-houses). Wij zorgen voor de fysieke uitvoering en projectregie in het veld.

Voor de aansluiting van zonneparken en windmolens op het elektriciteitsnet bestaat in een aantal regio’s van Enexis Netbeheer een wachtlijst. Om die te kunnen verkorten mogen regionale netbeheerders voortaan reserve-transformatoren gebruiken voor het terugleveren van duurzaam opgewekte elektriciteit. Daarop investeerde Enexis Netbeheer 43 miljoen euro in de aanschaf van zogenaamde e-houses. 

Een e-house is een 20 kV middenspanningsstation van 18 bij 3,5 meter, dat als één geheel door de fabrikant wordt geleverd. Deze mobiele stations worden aangesloten op een transformator van 90 MVA en zijn geschikt om het middenspanningsnet van Enexis Netbeheer te verbinden met het hoogspanningsnet van landelijke netbeheerder TenneT. Het voordeel van zo’n prefab station is dat het sneller kan worden opgeleverd en eventueel later op een andere plek zou kunnen worden ingezet.

Enexis Netbeheer E-house

Na succesvolle pilots met vier stations, uitbreiding met nog elf extra

Croonwolter&dros is als strategische partner vanaf het begin bij deze ontwikkeling betrokken. Zo vond eerder een pilot plaats met vier e-houses die eind vorig jaar en dit jaar succesvol werd afgerond. Dit gaf het startschot voor de aanschaf van nog weer elf mobiele stations. Om de e-houses te kunnen aansluiten, moesten zeven bestaande transformatoren van Enexis Netbeheer worden verzwaard.

"Croonwolter&dros heeft kennis, ervaring en vakmanschap in midden- en hoogspanningsinstallaties. Het overleg verloopt plezierig en ze staan open voor veranderingen en suggesties."
Hein Pot - Projectmanager Enexis Netbeheer

Coördineren, monteren en aansluiten

Wij leveren hiervoor de kabelopvoerrekken - een staalconstructie in combinatie met een koperconstructie - die de koppeling maken met de nieuwe verzwaarde transformatoren. De montage op locatie wordt uitgevoerd door voorkeursleveranciers van Enexis onder regie van Croonwolter&dros. Ook het leggen en afmonteren van de primaire en secundaire bekabeling, inclusief graafwerk, valt onder onze verantwoordelijkheid. Omdat in het 110 kV bediengebouw te weinig ruimte was voor de schakelpanelen wordt naast het e-house een prefab betonnen huisje geplaatst. In deze Secundary Interface-ruimte kan worden geschakeld van de 10 kV naar de 20 kV installatie. Het monteren en aansluiten van de aangeleverde panelen verzorgen wij.

Ontzorgen door regie

In deze grootscheepse operatie wordt Enexis Netbeheer door Croonwolter&dros ontzorgd met projectmanagement, engineering, werkvoorbereiding en uitvoering. Hierdoor kan de netbeheerder snel en flexibel inspelen op de vraag naar meer capaciteit op het elektriciteitsnet. Samen zorgen de elf nieuwe e-houses voor een uitbreiding van grofweg één gigawatt aan opgesteld vermogen. Dat is genoeg om meer dan 400.000 huishoudens te voorzien van duurzame energie en de wachtlijst voor aanbieders van zonne- en windenergie te verkorten.

"Onze organisaties passen goed bij elkaar. Het veiligheidsbeleid en -bewustzijn is hoog en hier besteden we gezamenlijk veel aandacht aan."
Christiaan Faber - Projectleider bij Croonwolter&dros

Veel kennis en een hoog veiligheidsbewustzijn

‘De toegevoegde waarde van Croonwolter&dros is dat ze uitstekend projecten kunnen plannen en organiseren’, vertelt Hein Pot, projectmanager Enexis Netbeheer. ‘Daarnaast merken we dat ze kennis, ervaring en vakmanschap hebben in midden- en hoogspanningsinstallaties. Het overleg verloopt plezierig, ze staan open voor veranderingen en suggesties. De realisatie van het project gaat geheel naar wens van Enexis Netbeheer.’

Christiaan Faber, projectleider bij Croonwolter&dros: ‘Onze organisaties passen goed bij elkaar. Het veiligheidsbeleid en -bewustzijn is hoog en hier besteden we gezamenlijk veel aandacht aan. De aanwezige technische kennis en deskundigheid maakt Enexis een uitstekende opdrachtgever. Beslissingen worden zorgvuldig en adequaat genomen wat de kwaliteit, veiligheid en voortgang van het project ten goede is gekomen.’

Integrale oplossingen voor netbeheerders

Als systemintegrator heeft Croonwolter&dros ruime ervaring met integrale E, W, en I-projecten. Voor de hoogspanningsmarkt ontwikkelden we voor TenneT een Proof Of Concept voor het slim modulair en prefab bouwen van het onderstation van de toekomst. Zodat huidige stations sneller kunnen worden vervangen en in de toekomst sneller kunnen worden uitgebreid. Digitalisering zorgt ervoor dat onderhoud voortaan sneller en slimmer kan worden uitgevoerd. Dit concept is ook ideaal voor regionale netbeheerders.’

‘Als systemintegrator hebben we ruime ervaring met integrale projecten. Voor de hoogspanningsmarkt ontwikkelden we voor TenneT een POC voor het slim modulair en prefab bouwen van het onderstation van de toekomst, ook ideaal voor regionale netbeheerders."

Zonne- en windparken vraagt om een grotere capaciteit van het elektriciteitsnetwerk.

Om de wachtlijst te verkorten voorziet Enexis Netbeheer bepaalde regio’s van mobiele prefab middenspanningsstations (e-houses).

Croonwolter&dros helpt Enexis Netbeheer uitbreiden - Interieur E-house Raalte

110kV nieuwe trafo

Interieur SI-ruimte

Peter van Dam
Divisie Directeur Industrie
We hebben alles in huis om van uw project een succes te maken. We zijn benieuwd naar úw specifieke wensen en helpen u graag verder.

Stuur project door