A16 Rotterdam: Nieuwe rijksweg tussen A13 en A16

Bijna dagelijks staan er files op de A13 bij Overschie en de A20 tussen Kleinpolderplein en Terbregseplein. Om de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de regio Rotterdam te vergroten, legt Rijkswaterstaat een nieuwe snelweg aan: de A16 Rotterdam. Deze nieuwe, 11 km lange en energieneutrale snelweg verbindt de A16 ter hoogte van het Terbregseplein met de A13 bij Rotterdam The Hague Airport. De weg loopt door het Lage Bergse Bos heen waar een half verdiepte landtunnel aangelegd wordt: de eerste energieneutrale tunnel ter wereld.

Energieneutraal

In dit project worden de nieuwste inzichten op het gebied van leefbaarheid en duurzaamheid in de praktijk gebracht. De weg wordt zo optimaal mogelijk ingepast in het landschap en zal voor 20 jaar energieneutraal zijn.

Ik ben er trots op dat het ons gelukt is om de start van de tunnel op deze manier voor elkaar te krijgen en al onze ambities waar te maken.
Stefan van der Voorn, Contractmanager Rijkswaterstaat

Hoe wordt een project 100% energieneutraal?

De doelstelling van Rijkswaterstaat is om in 2030 klimaatneutraal en circulair te gaan werken.
Daar komt heel wat bij kijken!
Stefan van der Voorn, contractmanager A16 Rotterdam Rijkswaterstaat laat in deze vlog zien hoe we dat aanpakken bij de energieneutrale snelweg met een tunnel van 2,2 kilometer. Hiervoor gaat hij op bezoek bij Hans Pos in onze testlocatie in Amsterdam.

Vlog | Duurzame oplossingen voor de energieneutrale tunnel

Kijk- en doepad A16 Rotterdam

Expo A16 Rotterdam

Ben jij geïnteresseerd in de werkzaamheden van onze collega’s? Kom dan eens kijken bij het kijk- en doepad langs het traject. Vanaf de uitkijkpunten heb je overzicht over het project en bij de Expo is er voor jong en oud genoeg te beleven!

Uitgebreid testen

Hoe weet je zeker dat het bouwen van een 2,2 kilometer lang tunnel vlekkeloos verloopt? Door uitgebreid te testen!
Test manager Hans Pos nam vlogger Frank Jan Kat mee door het testproces.

High End Security

Voor de beveiligingsinstallaties is ons expertise cluster GBBS | High End Security betrokken bij dit project

Programmeerrobot

Voor de testfase werd gebruikgemaakt van een programmeerrobot en een virtual twin, die net als de tunnelbediening en -besturing zelf, werden ontwikkeld door ons expertise cluster TAI (Technische Automatisering & Informatisering). Hierdoor kon Rijkswaterstaat het tunnelsysteem al valideren, terwijl op de bouwplaats nog beton gestort werd.

Groen en groos op de A16 Rotterdam

De Rottemerentunnel wordt energieneutraal. Dit doen we enerzijds om te zorgen dat er minder energie wordt gebruikt door de inzet van onder andere led-verlichting en gelijkstroom of het aanbrengen van coating op de wanden. Anderzijds zorgen we ervoor dat de energie die wel noodzakelijk is, opgewekt wordt met zonnepanelen

Ook zetten we als eerste tunnel het materialenpaspoort in.

Wat doen wij tijdens een onderhoudsnacht?

Peter Freesen, projectmanager Dynamisch Verkeers Management (DVM) nam Frank Jan Kat, de vlogger van de A16 Rotterdam, mee tijdens een onderhoudsnacht.
Deze nacht zijn er onder andere nieuwe portalen met matrixborden geplaatst.

The Matrix #1

A13 verlegd naar definitieve locatie

In maart 2022 is de A13 richting Den Haag verplaatst naar de definitieve locatie onder het gloednieuwe viaduct van de A16 Rotterdam door. Zo kan er veilig en zonder extra hinder doorgewerkt worden aan de A16 Rotterdam.

In het omzettingsweekend is dag en nacht continue gewerkt. Met 125 mensen is er gewerkt aan grondwerk, asfalt en ook de verkeerstechniek op dit stukje nieuwe weg is in bedrijf genomen.

The Matrix #2

Stalen neus

In november 2021 gedoopt door minister Barbara Visser en in december legt de stalen neus met daarachter het eerste wegdek van de Terbregseplein fly-over z’n eerste 32 meter af. Een succesvolle start van het lanceerproces voor de bouw van de nieuwe fly-over van de A16 Rotterdam. De unieke ILM-methode wordt voor het eerst in Nederland over een in gebruik zijnde snelweg toegepast. Dit segment is het eerste van de in totaal 34 segmenten.

Werkzaamheden Rottemerentunnel

Werkzaamheden Rottemerentunnel

Een timelapsecamera gemonteerd aan de tijdelijke bouwbrug over de Rotte filmde ruim een jaar lang de werkzaamheden aan de Rottemerentunnel. Sinds september 2023 is de tunnel op dit punt al verdwenen onder de grond en de rivier. Eind januari 2024 is de bouwbrug over de Rotte verwijderd en worden de overgebleven steunpunten in de Rotte weggehaald. 

In deze video staan we even stil bij het steeds meer uit het zicht verdwijnen van werkzaamheden én de tunnel en bij het in oude glorie herstellen van de Rotte en de Rottekade.

De Groene Boog

De Groene Boog is verantwoordelijk voor zowel het ontwerp, de bouw als de financiering van het project en verzorgt na de realisatie 20 jaar het beheer en onderhoud. Het ontwerp van de weg is energieneutraal en houdt rekening met een optimale inpassing in het landschap.

De Groene Boog is een bouwcombinatie van de TBI-ondernemingen Croonwolter&dros en Mobilis en BesixDura Vermeer en Van Oord.

Stuur project door