Solar Optic Fiber

Glasvezel verlichting wereldprimeur in tunnelverlichting

Goede verlichting is cruciaal in tunnels. Het geeft niet alleen een prettiger gevoel, het maakt de tunnel ook veilig. Maar dag en nacht goede verlichting vraagt veel energie. Niet erg duurzaam, en het brengt bovendien veel kosten met zich mee. Hoe kunt u energie en kosten besparen en tóch zorgen voor een veilige, goed verlichte tunnel? Door slim en innovatief om te gaan met de tunnelverlichting! 

Een innovatieve manier die Croonwolter&dros inzet om energie te besparen in tunnels, is Solar Optic Fiber. Hierbij wordt zonlicht opgevangen met lenzen, en via glasvezels naar de tunnelbuis getransporteerd. Deze techniek wordt al toegepast in gebouwen, maar is nog effectiever in tunnels. Want hoe zonniger het is, hoe meer licht er in de tunnel nodig is. In verband met de veiligheid van de weggebruikers mag er namelijk niet te veel verschil zijn in het lichtniveau binnen en buiten de tunnel. De ogen van de weggebruiker moeten immers kunnen wennen aan de overgang van licht naar donker. Is het erg zonnig? Dan moet er ook relatief veel licht bij de ingang van de tunnel zijn. 

Olle de Geest
Programma Manager Duurzaamheid

Zo werkt Solar Optic Fiber

Solar Optic Fiber is een systeem met slimme lenzen op het tunneldak, die het zonlicht opvangen en meedraaien met de zon. Via glasvezels wordt het zonlicht – zonder kwaliteitsverlies – tot 150 meter in de tunnel getransporteerd. Daar wordt het via “daglicht-armaturen” over het plafond in de tunnel aangebracht. 

Solar Optic Fiber kan leiden tot wel 10-20% reductie van het totale energieverbruik van een tunnel. Het feit dat er zonder energieverbruik ‘gratis’ zonlicht komt waar dat tot voor kort onmogelijk was, maakt Solar Optic Fiber tot een prachtige, duurzame innovatie waarmee Croonwolter&dros een wereldprimeur te pakken heeft.

Wereldprimeur in infra

Vanaf 2023 gaat de eerste tunnel open waarin Solar Optic Fiber is toepast. Een wereldprimeur met deze innovatieve techniek voor Croonwolter&dros!

Proven technology

In gebouwen wordt deze techniek al langer toegepast. Nu dus ook in tunnels, waar het effect vele malen groter is omdat een tunnel meer energie gebruikt naarmate het zonniger is.

Minder energieverbruik

Omdat zonlicht wordt opgevangen en naar de tunnel wordt getransporteerd, verbruiken we drastisch minder energie. Niet alleen bij de aanleg, maar jaar na jaar.

Breed toepasbaar

Het toepassen van Solar Optic Fiber heeft zeer weinig constructieve gevolgen, vergeleken met andere duurzame verlichtingsoplossingen zoals lichtkoepels of -roosters. Daardoor is het breed toepasbaar.

Duurzame verlichtingsoplossingen van Croonwolter&dros

Behalve Solar Optic Fiber zet Croonwolter&dros ook andere duurzame verlichtingsoplossingen in:

  • Led-verlichting. Op de meest optimale positie in de breedte van de tunnel wordt led-verlichting geplaatst. Zo ontstaat de meest effectieve verlichting met het hoogst haalbare energierendement. In onze energieneutrale tunnel doen we dit bovendien op gelijkstroom
  • Reflecterende coating op de wanden van de hele tunnel. 
  • Toepassen van licht asfalt waardoor licht beter reflecteert en er minder energie nodig

Aan de slag met Solar Optic Fiber?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!