UMCG Datacenter

Projectinformatie

Project UMCG Datacenter
Locatie Groningen
Opdrachtgever UMCG
Architect Martini Architecten
Counselor Deerns Raadgevende Ingenieurs B.V.
Looptijd Afgerond in dec 2014

Sinds eind 2014 beschikt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) over een nieuw duurzaam datacentrum. Het centrum is geschikt voor opslag van alle ICT-data van het UMCG tot 2030. Croon Elektrotechniek verzorgt, samen met Wolter & Dros, het detailontwerp en de complete elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties.

Datacenter UMCG

Het dataverkeer van het UMCG groeit explosief. Uitbreiding van het bestaande datacentrum in de binnenstad was praktisch onmogelijk. Daarom wordt een nieuw datacentrum op industrieterrein Eemspoort gebouwd. Onder andere het elektronisch patiëntendossier wordt hier straks onder gebracht. Het betreft een spiegellocatie: de data die hier worden opgeslagen, worden ook elders in de stad opgeslagen.

Groen en energiezuinig

Dankzij het gepatenteerde ‘Green Cooling for Data Centres-concept’ van IngenieursbureauDeerns, wordt voor het UMCG een groen datacentrum van de nieuwste generatie gerealiseerd. Er wordt op innovatieve wijze met buitenlucht gekoeld zodanig dat het datacentrum kan functioneren zonder koelmachines en waardoor een lage PUE-waarde van 1,2 wordt behaald. Deze zgn. Power Usage Effectiveness waarde meet het totale energieverbruik en zet dat af tegen de energie die wordt gebruikt voor de IT-middelen, de servers, switches, UPS’en en dergelijke.

Bedrijfszekerheid

Het UMCG stelt hoge eisen aan de bescherming van informatie en het waarborgen van de continuïteit van de IT-processen. Tier III-classificatie garandeert dit. Bij Tier III is er sprake van redundantie van de installaties en componenten. Tevens zijn de installaties schaalbaar: het centrum moet de dataopslag van het UMCG tot 2030 faciliteren en voorlopig zal slechts de helft van het pand in gebruik zijn. Daarom is gekozen voor een modulaire aanpak waardoor de investeringskosten meelopen met de groei van de vraag.