Rotterdam Centraal Station

Projectinformatie

Project Rotterdam Centraal Station
Locatie Rotterdam
Opdrachtgever ProRail
Architect Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten en West 8 Urban Design & Landscape Architecture.

Op 13 maart 2014 is officieel het nu al iconische Rotterdamse Centraal Station geopend. De bouw van het Centraal Station is binnen de begroting gebleven en uiteindelijk is alles eerder opgeleverd dan gepland. Een topprestatie!

Croon heeft voor het Centraal Station verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Zo is het totale station voorzien van zo´n 1200 verlichtingsarmaturen, bestaat de brandinstallatie uit ongeveer 500 componenten en zijn er transformatoren en hoofd- en onderverdeelkasten geleverd en geïnstalleerd.

Nieuwe manier van werken

De bouw van het station is ingestoken vanuit het ‘nieuwe werken’. Croon heeft van de opdrachtgever een eisenbestek en richtlijnen gekregen en is vervolgens zelf aan de slag gegaan met de concretisering van de mogelijkheden. Dit is een leerzaam project gebleken en de opgedane kennis komt goed van pas bij volgende projecten.

Mooier dan gedacht

Projectleider Joost Brouwer en zijn team konden zich in het begin geen voorstelling maken van hoe groots en mooi het project zou worden. Maar na 4,5 jaar is het af en rijden zij met een trots gevoel langs. Bekijk ook het filmpje over het Centraal Station.

Facts & Figures

  • 136.000 zonnecellen in het dak (10.000 m2 van het totale dakoppervlak van 28.000 m2)
  • Grootste toepassing van zonne-energie in een stationsdak in Nederland.
  • CO2-reductie van 8% op het energieverbruik.
  • 27 roltrappen.
  • 50.000 m2 bruto vloeroppervlakte.

Kijk hier voor alle facts & figures van Rotterdam CS