Paleis van Justitie

Projectinformatie

Project Paleis van Justitie
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever ASR Vastgoed Ontwikkeling
Architect Claus en Kaan Architecten
Counselor Corsmit Raadgevend Ingenieursbureau BV

Het Paleis van Justitie bestaat uit twee gebouwen voor onderdelen van  het Openbaar Ministerie en het gerechtshof Amsterdam en meet totaal 34.000 m2. De nieuwbouw vervangt een groot deel van de huidige verschillende onderkomens van de gerechtelijke organisatie. Vanaf 16 april 2013 vinden alle zittingen plaats in de nieuwbouw.

IJDock

IJDock is het nieuwe anker aan het IJ, zo’n 500 meter westelijk van het Centraal Station in Amsterdam. een modern, kwalitatief hoogwaardig verblijfsgebied met grootstedelijke voorzieningen waar partners zoals de Rijksgebouwendienst in investeren. IJDock is een project van ASR Vastgoed Ontwikkeling. De Rijksgebouwendienst is verantwoordelijk voor de huisvesting van  het Openbaar Ministerie, het gerechtshof Amsterdam en de Waterpolitie van het  KLPD. Het eiland, ongeveer 180 x 60 meter groot, omvat in totaal zo'n 89.000 m2  BVO.

Naast drie kantoorgebouwen is er op IJDock een woontoren met 56 appartementen en in de plint commerciële ruimte. Ook is er een hotel met 300 kamers gerealiseerd. De parkeergarage omvat 500 plaatsen, waarvan 350 openbaar. De passantenhaven met 60 ligplaatsen is de verbindende schakel tussen het zakelijk IJDock en de woonbuurt Westerdokseiland. Ook is er een kleine haven voor de Waterpolitie. IJDock is vanaf de Westerdoksdijk bereikbaar via een brug en een verbindingsdam.

Duurzaam en kwalitatief hoogwaardig

Het project, naar ontwerp van Claus en Kaan architecten uit Amsterdam, wordt gekenmerkt door hoogwaardige materialen en detaillering. Het Paleis van Justitie is getoetst op energiezuinigheid en duurzaamheid op basis van het BREEAM nieuwbouwcertificeringsschema en is gewaardeerd met twee sterren (Good). Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door warmte koude opslag (WKO) in de bodem gecombineerd met een warmtepomp.

Samenwerking TBI-ondernemingen

Het Paleis van Justitie is een sprekend voorbeeld van de samenwerking van TBI bedrijven. J.P. van Eesteren was verantwoordelijk voor het integrale pakket bouw + installaties, waarbij Wolter & Dros en Croon de installaties hebben uitgevoerd.