Medisch Spectrum Twente

Projectinformatie

Project Medisch Spectrum Twente
Locatie Enschede
Architect IAA Architecten
Looptijd 1 mei 2012 - 1 augustus 2015

Medisch Spectrum Twente (MST) behoort tot de grootste niet-academische ziekenhuizen in Nederland, met vestigingen in Enschede, Oldenzaal, Haaksbergen en Losser. Op 29 mei 2012 is de bouw van een nieuw topklinisch ziekenhuis in de binnenstad van Enschede officieel van start gegaan.

Het nieuwe ziekenhuis krijgt zeven bouwlagen. Op de onderste verdiepingen komen onder meer poliklinieken, op de derde verdieping de operatiekamers en de afdelingen voor intensieve verpleging en bovenin de verpleegafdelingen.

Het ontwerp

Het ontwerp van het zeven lagen hoge gebouw is gebaseerd op de principes van Healing Environment. Hierbij draagt het gebruik van daglicht en keuzes in inrichting en kleur bij aan het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van de mensen. Ook bijzonder zijn de eenpersoonskamers (340 stuks) voor langdurige opname. Deze kamers geven veel rust en privacy en verminderen de kans op ziekenhuisinfecties. In totaal krijgt het ziekenhuis 520 bedden.

Het gebouw wordt energiezuinig en duurzaam en krijgt uitsluitend eenpersoonskamers. Alle voorzieningen liggen rond vijf binnenpleinen, die worden overkapt met een soort glazen stolp. Vanuit het nieuwe MST legt de gemeente een tunnel aan naar niveau -2 van de parkeergarage aan het Van Heekplein. Hier kunnen bezoekers en patiënten hun auto parkeren.

De nieuwbouw wordt naast de bestaande locatie gerealiseerd. Het huidige ziekenhuis blijft volledig in bedrijf gedurende de looptijd van het bouwproject. De oplevering van het ziekenhuis is gepland op eind juli 2015. Patiënten en bezoekers kunnen er dan vanaf eind 2015/begin 2016 terecht. En na ingebruikname van de nieuwbouw wordt de oudbouw verbouwd voor de huisvesting van onder meer een aantal ziekenhuisafdelingen dat niet direct in contact staat met patiënten.

Uitvoering

MST wordt ontwikkeld en gebouwd door bouwcombinatie Dura Vermeer/Trebbe/Te Pas Bouw MST V.O.F. inbouwteam met de installatiecombinatie Croon Elektrotechniek, Unica en Wolter & Dros.

Kijk voor meer informatie op de speciale nieuwbouw website.