Laboratorium/kantoorgebouw Matrix VI

Projectinformatie

Project Laboratorium/kantoorgebouw Matrix VI
Locatie Noord-Holland
Opdrachtgever Matrix VI Innovation Centre
Architect Ector Hoogstad Architecten
Counselor Oostelbos Van den Berg bv
Looptijd dec 2011 - mrt 2013

Op het Science Park Amsterdam staat Matrix VI: een gebouw dat laboratorium- en kantoorruimten combineert. Centraal in het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten staan eenvoud, flexibiliteit en duurzaamheid. De combinatie Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros tekende voor alle technische installaties.

Science Park Amsterdam neemt een belangrijke positie in op het gebied van natuurwetenschappelijk onderzoek, ICT en Life Sciences en wil uitgroeien tot wetenschapspark met een toonaangevende reputatie in Europa. Matrix VI is ontwikkeld voor bedrijven in de Life Sciences zoals (startende) chemie en biotechnologie bedrijven. Het is circa 6.000 m2 groot en telt vijf verdiepingen met kantoor- en laboratorium ruimten. Flexibiliteit staat centraal in Matrix VI: een verdieping kan onderverdeeld worden in kleine units, maar bedrijven kunnen ook een halve of hele verdieping huren.

Duurzaamheid is een belangrijk thema in het ontwerp. Hoge ononderbroken bandramen laten zoveel mogelijk daglicht binnen en bieden ruim uitzicht. Tegelijkertijd is de gevel zo ontworpen dat ongewenste opwarming door zonstraling wordt voorkomen. Een speciale bouwkundige zonwering die specifiek is afgestemd op de gebouw oriëntatie en de klimaateisen versterkthet duurzame karakter van het gebouw. De gebouwinstallatie is hier ook op afgestemd. De uitgebreide technische installaties zijn uit het zicht gehouden onder een gedeeltelijk schuin mos sedum dak, dat regenwater buffert en bovendien het fijnstof uit de lucht filtert.

Het gebouw wordt gekenmerkt door flexibiliteit; een van de voornaamste eisen van de gebruikers. De technische infrastructuur is zo ingericht dat standaard laboratoriumvoorzieningen zijn geïmplementeerd in het casco, tegelijkertijdis er ruimte is gelaten in de technische infrastructuur om later aanpassingen aan te kunnen brengen.