Laboratorium inbouwpakket Bèta Campus FWN Universiteit Leiden

Projectinformatie

Project Laboratorium Inbouwpakket Bèta Campus FWN Universiteit Leiden
Locatie Leiden
Opdrachtgever Waldner Benelux BV
Architect JHK Architecten / Inbo architecten
Counselor Deerns Raadgevende Ingenieurs
Looptijd juli 2014 - sept 2015

Op het Bio Science park in Leiden wordt de eerste fase van de nieuwbouw van de Faculteit van Wiskunde en Natuurwetenschappen (FNW) van de Universiteit Leiden gerealiseerd. Het betreft het casco van een gebouw van 40.000 m 2 , met 14.000 m 2 laboratoria, dat september 2015 gereed moet zijn.

Wolter & Dros verzorgt de laboratoriuminrichting van deze eerste fase. Hierbij worden de installaties vanuit het casco verder uitgewerkt en aangesloten op de laboratoria inrichting. Het project wordt samen met Waldner, leverancier van Laboratorium meubilair, in integraal TBI-verband gerealiseerd. J.P. van Eesteren verzorgt de bouwkundige afwerking en Croon Elektrotechniek is verantwoordelijk voor de elektrotechnische installaties behorende bij de inrichting van het pand. Het hele project wordt in BIM Revit uitgewerkt.

De complete nieuwbouw van de Bèta Campus beslaat drie fasen van in totaal 100.000 m 2 en moet in 2023 gereed zijn. Nieuwbouw is noodzakelijk omdat de bestaande gebouwen verouderd zijn en niet meer aan de huidige eisen voldoen. Bovendien zijn de verschillende instituten van de faculteit in de huidige situatie verspreid over het terrein. Intensieve samenwerking tussen de instituten vraagt om een centrale huisvesting, waarin de nieuwbouw voorziet.

Duurzaamheid staat centraal bij de nieuwbouw. Er wordt gestreefd naar een BREEAM Very Good label, een unieke prestatie voor een gebouw met een laboratoriumfunctie. Omdat er nog geen beoordelingsrichtlijn voor laboratoria bestaat, is deze samen met de Dutch Green Building Council in een BREEAM ‘bespoke’ traject ontwikkeld. Het ontwerp heeft al een BREEAM ontwerp- certificaat ontvangen. Hiermee is de Bèta Campus het eerste laboratorium- gebouw in Nederland met dit duurzaamheidscertificaat.

Wolter & Dros realiseert de werktuigbouwkundige installaties, waaronder: WKO-installaties, vuilwaterafvoer, koud- en warm bedrijfswater, demiwater, aardgas, perslucht/vacuüm, stikstof, overige gassen, koudekamers (koel- en vriescellen), luchtafzuiging, additionele- en apparatenkoeling, regeltechniek.

Wis- en natuurkunde Faculteit Betacampus