Jeroen Bosch Ziekenhuis

Projectinformatie

Project Jeroen Bosch Ziekenhuis
Locatie 's-Hertogenbosch
Opdrachtgever Bestuur Jeroen Bosch Ziekenhuizen

Het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis is eind 2010 opgeleverd. Het ziekenhuis telt ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn onder andere Oncologie, Geriatrie, Moleculaire Diagnostiek en IVF. Het nieuwe gebouw, op de plek van het huidige locatie Willem Alexander aan de Vlijmenseweg, telt ongeveer 750 bedden en 16 operatiekamers en vervangt alle bestaande locaties. Het totale ziekenhuis heeft een bruto vloeroppervlak van ongeveer 168.000 m², waarvan 123.000 m² nieuwbouw, 19.000 m² renovatie en 26.000 m² parkeergarage. Hiermee is het één van de grootste algemene ziekenhuizen in Nederland.

Nieuwbouw

Wolter & Dros heeft samen met Burgers Ergon in 3 jaar de werktuigbouwkundige installaties van het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis gerealiseerd. Wolter & Dros is verantwoordelijk geweest voor het ontwerpen, leveren, installeren en geheel bedrijfsvaardig opleveren van de werktuigkundige installaties en bouwkundige afwerking van OK’s, CSA en Apotheek.

Het Jeroen Bosch ziekenhuis is één van de energiezuinigste gebouwen in zijn soort, door toepassing van warmte- en koudeopslag in de bodem (WKO), lage temperatuurverwarming, een structurele terugwinning van warmte door warmtewielen en een geavanceerd gebouwbeheerssysteem. Verder zorgen klimaatplafonds op zowel hete als koude dagen voor een aangename temperatuurbeleving.

Onderhoud (prestatiecontract)

Aansluitend op de nieuwbouw wordt tien jaar het beheer en onderhoud van de installaties verricht op basis van een prestatiecontract. De werkzaamheden betreffen het onderhoud aan alle gebouwgebonden werktuigbouwkundige installaties van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waaronder: warmte- en koudeopslag (WKO), warmtepompen, koude en warme bronnen (4 paar), stoomketels, stoominstallaties, CV ketels, CV verdeler/verzamelaars, vloerverwarming- en koelingsinstallatie, warm sanitair (opwarming door stoom), koud sanitair (waterinstallatie), luchtbehandelingskasten en medische gassen installaties.