Free electron Laserlab

Projectinformatie

Project Free electron Laserlab
Locatie Nijmegen
Opdrachtgever Radboud Universiteit Nijmegen
Looptijd jan 2009 - jan 2010

Radboud Universiteit Nijmegen

De Radboud Universiteit Nijmegen is een studentgerichte onderzoeksuniversiteit. Het nieuwe laboratorium van de Radboud Universiteit is uitgerust met een super-elektronenlaser voor hoogwaardig moleculair onderzoek. Vijf meter onder de grond staat in dit lab een geavanceerde, vijf bij vijftien meter metende laser, die uniek is in de wereld.

  • Bron: AGS Architekten

  • Bron: AGS Architekten

  • Bron: AGS Architekten

  • Bron: Radboud Universiteit Nijmegen Bron: AGS Architekten

Met deze laser kan onderzoek worden gedaan naar onder meer biomoleculen en geneesmiddelen. Het Laserlab ligt pal naast het HMfL-lab (hoge magneetvelden laboratorium). De verschillende onderzoeksruimten zijn via betonnen gangen te bereiken. De muren zijn stralingsdicht en de betonvloeren waarop de laser staat opgesteld, zijn trillingsvrij.

Met de laser, die licht produceert in het verre infraroodgebied, kan onderzoek worden gedaan naar stoffen op moleculair niveau. De super-elektronenlaser is zeer bijzonder in zijn soort. Het laserlicht gaat via spiegels en hoogwaardige buizen naar werkstations. Hier maken onderzoekers gebruik van het laserlicht en de hoge magneetvelden die in het magnetenlab worden opgewekt. De onderzoekers hebben hierbij ook de apparaten van het nanolab en het NMR-laboratorium tot hun beschikking.

In bouwteam is Wolter & Dros nauw betrokken geweest bij de realisatie van dit unieke Laserlab, dat qua installatietechniek gerekend mag worden als een bijzonder geavanceerd project.