Drents Museum

Projectinformatie

Project Drents Museum
Locatie Assen
Opdrachtgever Provincie Drenthe
Looptijd mrt 2009 - okt 2011

Verbouw en uitbreiding Drents Museum

Twee jaar werkten Geveke Bouw uit Haren, Wolter & Dros en Croon Elektrotechniek uit Groningen aan de nieuwe tentoonstellingsvleugel en de renovatie van het museum. Het complexe bouwtraject vergde het uiterste van alle partijen. Gedeputeerde Tanja Klip-Martin, bestuurlijk opdrachtgever van de nieuwbouw, is bijzonder trots op het resultaat en verwacht een impuls voor de Drentse culturele infrastructuur.

Het museum beschikt nu over een prachtige, deels ondergrondse tentoonstellingszaal. Circa 12.000 planten sieren het dak van de uitbreiding en vormen een tuin voor de bezoekers. Bijzonder is de verhoging van het Koetshuis tot boven het maaiveld en de toepassing van een glazen plint. Daarmee is de publieksruimte, die de verbinding tussen de oudbouw en de nieuwe tentoonstellingzaal vormt, voorzien van natuurlijk licht.

Wolter & Dros en TBI zusterbedrijf Croon Elektrotechniek hebben in samenwerking de technische installaties in het museum, inclusief een aantal duurzame toepassingen gerealiseerd. Te denken valt aan het ventileren van de expositieruimte op basis van CO2-sturing. Voor de opwekking van warmte en koude wordt gebruik gemaakt van een gesloten bronsysteem in combinatie met vloerverwarming/koeling.

Naast de uitbreiding is het bestaande museum ook gerenoveerd. Wolter & Dros heeft hierbij de luchtbehandelingsinstallaties aangepast en vervangen. Ook het sanitair is gerenoveerd.

Daarnaast is Wolter & Dros verantwoordelijk voor het werktuigbouwkundig onderhoud.