Design & Construct Beagle Zernike - Leiden

Projectinformatie

Project Design & Construct Beagle Zernike
Locatie Leiden
Opdrachtgever JP van Eesteren
Architect WK Architecten
Counselor Galjema
Looptijd Oktober 2014 - September 2015

In opdracht van V.O.F. The Beagle realiseert TBI integraal (J.P. van Eesteren, Croon en Wolter & Dros) de nieuwbouw van Beagle Zernike, een gebouw dat laboratorium- en kantoorruimte biedt aan bio-technologische bedrijven.

Wolter & Dros heeft de werktuigkundige installaties van dit project ontworpen, waarbij het gebouw en de installaties vanuit een Prospectus (Programma van Eisen) door het bouwteam zijn vertaald in een integraal ontwerp. Wolter & Dros heeft hierin nauw samengewerkt met bouwpartners WK architecten, J.P. van Eesteren en Croon Elektrotechniek.

Het vier verdiepingen tellende gebouw bestaat uit een basis (casco+) installatie welke geschikt is voor medische laboratoriumruimten (klasse ML-I). De laboratoriumruimten worden voorzien van verwarming, geconditioneerde ventilatielucht met koeling, tapwater, bedrijfswater en riolering. Om energie te besparen wordt onder andere gebruik gemaakt van een ‘dubbele kruisstroomwarmtewisselaar’ in de luchtbehandelingskast.

Naast deze hoofdopdracht heeft Wolter & Dros een ontwerp gemaakt voor de wensen van huurders Galapagos NV en Batavia Bioservices, die aanvullend in opdracht gegeven zullen worden. Om inhuizing van deze huurders mogelijk te maken, zullen voorzieningen aangelegd worden voor onder andere medische laboratoriumruimten met een ML-III classificering. Te denken valt hierbij aan aanvullende adiabatische bevochtiging/koeling, perslucht, koolstofdioxidegas, zuurstofgas, demiwater en de aanleg van een separate riolering. 

Door de integrale aanpak van TBI wordt het gebouw binnen een zeer kort tijdsbestek gerealiseerd.

Beagle Zernike