Bestuurscentrum Rabobank Utrecht

Projectinformatie

Project Bestuurscentrum Rabobank Utrecht
Locatie Utrecht
Opdrachtgever Rabobank Nederland
Looptijd apr 2007 - sep 2011

Nieuwbouw en onderhoud Bestuurscentrum

Voor de Rabobank Nederland in Utrecht realiseerde Wolter & Dros als onderaannemer de werktuigkundige installaties voor het nieuwe bestuurscentrum. Het nieuwe complex, ook wel bekend als de ‘Verrekijker’, bestaat uit een transparante toren van 105 meter hoog en een campus die deze toren verbindt met de bestaande gebouwen en een ondergrondse parkeergarage voor circa 600 auto’s. Om de 27 verdiepingen hoge toren is een glazen ‘voile’ aangebracht. Er werken ongeveer 6.300 mensen in de Rabobank Campus in Utrecht.

Afbeeldingen

Nieuwbouw

Het nieuwe bestuurscentrum is één van de duurzaamste gebouwen in Nederland. Er is rekening gehouden met factoren als materiaalgebruik en de inzet van energie, water en mobiliteit. Er is gebruik gemaakt van groene stroom, opgewekt uit windkracht. Er is alles gedaan om zoveel mogelijk daglicht in het gebouw te laten komen, zodat er zo weinig mogelijk kunstmatig licht nodig is. Slimme toepassing van isolatie en warmte- en koudeopslag (WKO) zorgt voor een efficiënt energieverbruik.Tevens zijn er klimaatplafonds gerealiseerd.

Bron: Rabobank Nederland

Voor de nieuwe Campus heeft Rabobank Nederland gekozen om ‘Het Nieuwe Werken’ in te voeren. Typerend voor dit concept is het loslaten van het bieden van een vaste werkplek voor alle medewerkers. Door het creëren van deze flexibiliteit is de functie van het kantoor veranderd; behalve een werkplek is het kantoor tevens een belangrijke ontmoetingsplek.

Uitgangspunt van Rabobank Nederland bij de bouw van dit duurzame kantoorgebouw is dat een vernieuwende manier van werken vraagt om een innovatieve werkomgeving. De inrichting kan meer afgestemd worden op de feitelijke bezetting door flexibelere werktijden en het slimmer combineren van taken en afdelingen ter bevordering van het 'nieuwe werken'. Zo worden lagere kosten gegeneerd door werkplekken en vergaderruimten te delen. Verder wordt grote waarde gehecht aan de inpassing van het gebouw in de omgeving, daarom wordt ook geïnvesteerd in de openbare ruimte rond de Campus.

Onderhoud (prestatiecontract)

Na oplevering hebben de installateurs een onderhoudscontract gekregen. De Instandhoudingscombinatie Rabobank (ICR techniek) bestaande uit Wolter & Dros, Croon en BAM techniek slaan de handen ineen om de ambities van Rabobank bij duurzaam en gastvrij beheer van de Rabobank Campus in Utrecht te helpen verwezenlijken.