Atlasgebouw WUR

Projectinformatie

Project Atlasgebouw WUR
Locatie Wageningen
Opdrachtgever Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Het Atlasgebouw domineert met zijn zeven bouwlagen de noordelijke entree van Wageningen. Het valt vooral op door de betonnen ruitvormige constructie, die niet louter decoratief is, maar die het pand ook grotendeels draagt. In dit zes verdiepingen tellende gebouw delen onderwijs en onderzoeksprojecten diverse laboratoria. Het unieke gebouw heeft een open middenruimte met loopbruggen die schuin tussen de verschillende verdiepingen lopen. Gebruikers van het gebouw zijn het Centrum Water en Klimaat (CWK) van de Environmental Sciences Group, daarnaast alle leerstoelgroepen van het cluster Bodem.

De installaties en andere apparatuur zijn ondergebracht op de derde verdieping en de twee technische ruimten op het dak. Daarnaast zijn er op de begane grond nog twee technische ruimten. In de ene technische ruimte bevindt zich de warmtepomp met sprinklermeldcentrale, in de andere technische ruimte de drukverhogingen en demiwaterinstallatie (waterbehandelingsruimte).

Het hele gebouw is voorzien van een sprinklerinstallatie. Deze is ontworpen en aangelegd door de sprinklerafdeling van Wolter & Dros in Amersfoort. De sprinklerinstallatie krijgt het water aangeleverd van de sprinklerpompen die zich in het nabij gelegen Forumgebouw bevinden.

De verwarming en koeling van het Atlasgebouw gebeurt door middel van het warmte- en koude opslagsysteem met warmtepomp. De bronnen en de bronpompen bevinden zich ook in het Forumgebouw. Het Atlasgebouw is via het grondleidingsysteem aangesloten op het Forumgebouw.