4e Gymnasium Amsterdam

Projectinformatie

Project Nieuwbouw het 4e Gymnasium
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Architect Paul de Ruiter Architects

Projectomschrijving

Het 4e Gymnasium is een publiek utilitair (onderwijs)gebouw met een totale oppervlakte van ruim 9.600 m² BVO, welke is uitgevoerd in bouwteamverband. Het gebouw heeft verschillende ruimtes zoals: collegezalen, aula/podium, bergingen, dakterras, docentenruimten, filmzaal, technische ruimten, studio’s, multifunctionele ruimte (MDR), creatief atelier, leerplein, stafruimte, tribune/trap, dubbele sporthal (996 m² BVO) en een fietsenkelder.

Het ontwerp van Paul de Ruiter Architects deelt het gebouw in drie horizontale zones in. In de plint bevinden zich de entree en het openbaar programma. Via de hoofdentree wordt het atrium bereikt. In het atrium 'hangen' verschillende leerpleinen en balkons, die via gangen verbonden zijn met de lokalen. De les- en werkruimten zijn verdeeld over de eerste en tweede verdieping. De bovenste verdieping biedt ruimte aan een volwaardige sportzaal en een groot dakterras.

Het 4e Gymnasium gaat met haar nieuwe schoolgebouw aan de Archangelweg 4 in Amsterdam mee in de duurzame ambitie van het klimaat neutrale historische stadsdeel West, er is mede vanuit gemeentelijk klimaatbeleid, bewust gekozen voor lange termijn duurzaamheid maatregelen binnen het project. De hoge gebruiksintensiteit van het gebouw en bijbehorende exploitatiekosten vroegen om extra maatregelen op het gebied van duurzaamheid en levensduurkostenoptimalisatie.

Croonwolter&dros was 100% (=eigen aandeel) eindverantwoordelijk voor het ontwerp en realisatie van alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. De opdrachtsom Elektrotechniek was € 1.342.000,00 (Excl. BTW). De opdrachtsom Werktuigbouw bedroeg: € 1.686.778,00 (Excl. BTW). Alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige werkzaamheden zijn zelfstandig door ons uitgevoerd. Alle ontwerpwerkzaamheden en realisatiewerkzaamheden zijn integraal E/W uitgevoerd

Bijzonderheden:

  • Door gebruik te maken van daglicht, slimme ventilatie en akoestische wanden heeft het onderwijsgebouw een gezond binnenklimaat.
  • Het schoolgebouw, heeft de titel Frisse School (Klasse B) meegekregen;
  • Zeer goede levensduurkosten optimatlisatie, exploitatiekosten zijn zeer laag hierdoor. Het 4e gymnasium is het eerste energie neutrale gymnasium van Amsterdam.
  • Duurzaam gebouwd;
  • De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) is 0,2 = 80% beter dan Overheid eist (1,0).

 

Nieuwbouw het 4e Gymnasium