Vijverhofschool in Tegelen: Innovatieve combinatie van onderwijs en wonen

13 april, 2015

Reikhalzend zien de scholieren uit naar hun nieuwe school: in 2016 opent de Vijverhofschool in Tegelen de deuren. Een duurzaam en fris schoolgebouw, met alle faciliteiten om zeer moeilijk lerende kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst. Bij de school komen appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking. Een bijzonder staaltje van samenwerking tussen de maatschappelijke partners Antares, onderwijsgroep Buitengewoon en Stichting Dichterbij. Architectenburo De Munck ontwierp het complex, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros tekenen voor installatietechniek op maat.

Het huidige onderkomen van de VSO Vijverhofschool in Tegelen voldoet niet meer aan de eisen. De onderwijsgroep Buitengewoon zocht daarom al enige tijd naar een nieuwe locatie voor deze school voor zeer moeilijk lerende leerlingen in de leeftijd van 13 tot 20 jaar. Die vond ze aan de Nieuwe Munt, waar woningstichting Antares een fraai nieuw schoolgebouw laat neerzetten. Senior Projectleider Rob Vrinzen van Antares: “Je kunt de school zien als een soort van praktijkschool die kinderen voorbereidt op een zo zelfstandig mogelijk leven. Diverse les- en praktijklokalen helpen de leerlingen op weg naar banen in bijvoorbeeld de groenvoorziening of de horeca.” De leerlingen kunnen stage lopen bij de Stichting Dichterbij, waarvoor Antares op hetzelfde terrein appartementen realiseert voor bewoners met een verstandelijke beperking. “Het terrein was te groot voor alleen een school en de combinatie met zorgwoningen is ideaal. De beide maatschappelijke organisaties kunnen elkaar kunnen versterken. Zo kunnen de leerlingen bijvoorbeeld stage lopen bij Stichting Dichterbij, door de tuin te onderhouden en klein huishoudelijk werk te verrichten.”

Frisse School

Zowel de school als de appartementen voldoen aan hoge eisen. “De school gaat mee in het concept 'Frisse Scholen'”, vertelt Pierre van Driel van Croon. “Er is veel aandacht voor een optimaal binnenklimaat, met frisse en gekoelde lucht. Ook duurzaamheid is belangrijk: de school valt in duurzaamheidsklasse A. Ze wordt bijvoorbeeld aangesloten op het Warmte-Koude Opslagsysteem (WKO) dat Wolter & Dros voor de hele wijk heeft gerealiseerd. Ook is het complex uitstekend geïsoleerd (RG 5), is er veel daglichttoetreding, wordt overal LED-verlichting toegepast en gebruiken we duurzame, onderhoudsarme materialen.”

Met behulp van Croon's concept 'EnergyInsight' is het toekomstig energieverbruik van de Vijverhofschool in kaart gebracht en gekeken hoe de school optimaal gebruik kan maken van zonnestroom. Dit leidde tot een variant met een korte terugverdientijd. Op het dak komen tweehonderd PV-panelen. Omdat de panelen in de zomer ook veel zonnestroom opleveren, maar de school dan gesloten is, komt er een koppeling met de WKO. De panelen zijn daardoor ook rendabel wanneer de school dicht is, wat de terugverdientijd bekort.

Een ander aspect dat het gebouw duurzaam maakt, is flexibiliteit. Rob Vrinzen: “In zowel de zorg als het onderwijs verandert veel. Je kunt niet langer dan vijf jaar vooruit kijken. We houden er daarom nu al rekening mee dat de school ooit omgebouwd moet kunnen worden tot woonruimte.”

EnergyInsight

Samen de beste keuzes maken

Het ontwerpteam bestaat uit architectenbureau De Munck, aannemer Wijnen Bouw en installateurs Croon en Wolter & Dros. Het team betrekt niet alleen Antares, de Stichting Buitengewoon en Stichting Dichterbij nauw bij de keuzes, maar spreekt ook met de eindgebruikers. Pierre van Driel: “De docenten hebben bijvoorbeeld aangegeven dat geel, dimbaar LED-licht het meest wordt gewaardeerd door deze doelgroep, waarvan een aantal leerlingen gevoelig is voor prikkels. Samen kom je tot de beste keuzes.” In de appartementen zal de nodige domotica te vinden zijn. Antares investeert in de daarvoor benodigde databekabeling en de Stichting Dichterbij selecteert de apparatuur voor de domotica-oplossing. Die wordt gekoppeld aan apparatuur waar de stichting op andere locaties mee werkt. Medewerkers zijn dus al bekend met de systemen. Croon tekent voor de installatie. Van Driel: “We stemmen nauw af met Dichterbij aan welke eisen de domotica moet voldoen: welke voorzieningen willen ze en waar moeten de aansluitingen komen? Vaak is bij dergelijke beslissingen een adviseur betrokken, maar in dit geval kunnen Stichting Dichterbij en het ontwerpteam het prima zelf af. Dat werkt erg efficiënt.” Ook de domotica wordt voorbereid op de toekomst. Vrinzen: “We implementeren zwaardere domotica dan nu strikt genomen nodig is, voor het geval hier over een aantal jaren cliënten wonen die meer zorg behoeven.” Datzelfde geldt voor andere installaties, zoals de brandmeldinstallatie.

Duurzaam en innovatief

Inmiddels zijn de contracten getekend. Vrinzen: “De samenwerking verloopt voorspoedig en we hopen dat het pand al vóór de Kerst kan worden opgeleverd. Op basis van eerdere ervaringen met onze partners hebben we er vertrouwen in dat we onze huurders snel een mooi en duurzaam gebouw kunnen bieden. Zo geven we vorm aan een innovatief concept.”