TBI-ondernemingen ondertekenen contract nieuwe hoofdkantoor EPO

20 september, 2013

Op vrijdag 20 september 2013 ondertekenden het European Patent Office (EPO) en de TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek, HEVO en Wolter & Dros het contract voor de realisatie van het nieuwe EPO-hoofdkantoor in Rijswijk. De ondertekening vormde het startsein voor één van de grootste bouwprojecten in Nederland. Vanaf 2017/2018 werken 1.750 mensen in dit bijzondere pand dat duurzaamheid combineert met internationale allure.

Innovatie, kwaliteit, duurzaamheid en uitstraling: kernwoorden voor het nieuwe hoofdkantoor van het European Patent Office in Rijswijk. De architectonische landmark is in opdracht van het TBI-consortium
van vier bedrijven ontworpen door Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam). Het pand heeft een vloeroppervlak van 80.000 m² en 1.750 werkplekken. Het is daarmee een van de grootste kantoorprojecten die op dit moment in Nederland gerealiseerd worden. “We zijn er trots op dat wij als TBI-ondernemingen dit bijzondere pand voor deze belangrijke instelling
mogen realiseren”, aldus directeur Ton Vaags van J.P. van Eesteren. “We hebben de vraag van de klant goed geïnterpreteerd en vertaald in een aansprekend en vernieuwend ontwerp.”

Integrale benadering

Het EPO koos voor de TBI-ondernemingen op grond van het ontwerp.. De opdracht is als Design & Construct in de markt gezet.
Directeur Hans Vogel van Croon Elektrotechniek: “De verschillende TBI-ondernemingen binnen het consortium beschikken over complementaire expertise op het gebied van bouw, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Daarvan hebben we maximaal gebruik gemaakt door van meet af aan gezamenlijk op te trekken. In nauw overleg zijn we tot de selectie van de architecten gekomen en tot tal van innovatieve oplossingen op het gebied van
klimaatbeheersing, verlichting, akoestiek en duurzaam energiegebruik. Door de integrale benadering konden we onze opdrachtgever veel toegevoegde waarde bieden.”

v.l.n.r.: directeuren Ton Vaags, Hans Vogel en Joseph Kuling

De kantoortoren wordt uitgevoerd met een staalconstructie en veel glas. Bijzonder zijn de grote waterpartij die het pand omringt en de dubbele gevel met een tussenruimte van acht meter, die ruimte biedt voor een binnentuin en zorgt voor natuurlijke ventilatie. “Het design is bouwfysisch en installatietechnisch uitdagend”, aldus directeur Joseph Kuling van Wolter & Dros. “Ook de relatief korte doorlooptijd en de beperkte beschikbare ruimte op de bouwplaats stellen hoge eisen aan de uitvoering. Het EPO vertrouwt hiervoor terecht op de
gecombineerde expertise en ervaring van de TBI-ondernemingen.” Inmiddels is de combinatie gestart met het uitwerken van het ontwerp en het voorbereiden van de tijdelijke voorzieningen. In het tweede kwartaal 2017 wordt het kantoorgebouw opgeleverd en gaan de medewerkers over. Daarna wordt het huidige pand gesloopt
en zal worden gestart met de landscaping.