Officiële opening Overheidsdatacenter (ODC) Noord in Groningen

23 september, 2013

Op 23 september 2013 heeft KPN samen met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)  het ODC Noord in Groningen officieel geopend. De openingshandeling werd verricht door Max van den Berg, de Commissaris van de Koning in de provincie Groningen, Maarten Hillenaar, directeur Informatiseringsbeleid Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Rob Kerstens, directeur-generaal DUO en John van Vianen, directeur KPN Zakelijke markt.

Het nieuwe datacenter biedt ruimte aan de servers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), de Rechtspraak, Rijksdienst Wegverkeer (RDW), Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR), de provincie Groningen, de gemeente Groningen en de ministeries van Economische zaken, Landbouw en Innovatie en Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Door de servers van deze partijen op één centrale plaats te huisvesten, realiseert ODC Noord een kostenbesparing en effciencyvoordeel.

De overheid besloot eerder – als onderdeel van het programma Compacte Rijksdienst – tot consolidatie van haar 66 datacentra tot maximaal vier grote locaties.  ODC Noord is de eerste Europese aanbesteding waarbij een contract met een marktpartij aangegaan is. De opdracht voor ODC Noord is in 2012 aan KPN gegund, die daarmee verantwoordelijk werd voor de bouw, de inrichting en het beheer van het ODC Noord in Groningen.

Bijzonder aan dit project is dat het datacenter op een duurzame wijze gerealiseerd en ingericht is. Door een innovatief koelingsconcept kan onder bijna alle weersomstandigheden gebruik worden gemaakt van koeling met buitenlucht. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot veel lager. Daarnaast is er gebruik gemaakt van nieuwe apparatuur, die het energieverbruik verder verlagen. De PUE-waarde van het nieuwe datacenter zit onder de 1,35, terwijl dit in de bestaande situatie ongeveer 2 was. Een besparing van bijna 33 procent. Er wordt volgens KPN gebruik gemaakt van 100 procent groene stroom. Het nieuwe Overheidsdatacenter is onder andere ISO 14001 en ISO 27001 gecertificeerd.

De bouwplanning was ambitieus. In enkele maanden tijd moest het nieuwe datacenter worden neergezet en operationeel zijn. Uiteindelijk heeft de bouw in 5 maanden en 11 dagen tijd plaatsgevonden, waarbij Wolter & Dros Groningen verantwoordelijk is voor het ontwerp en de realisatie van de werktuigkundige en elektrotechnische installaties.