Vernieuwen procesautomatisering RWZI’s

Elke 10 à 15 jaar vernieuwt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) alle hard- en software op zijn rioolwaterzuiveringen. Twee jaar geleden was de procesautomatisering van de grootste zuivering, RWZI Utrecht, al aan de beurt. De komende vier jaar staan de overige RWZI’s op het programma. In totaal gaat het om 15 zuiveringsinstallaties en circa 50 bijbehorende gemalen.

De aanbesteding van al deze projecten heeft het hoogheemraadschap geregeld in één raamovereenkomst met drie system integrators, waaronder Croonwolter&dros. De overeenkomst voorziet in een mix van contractvormen waaruit HDSR, afhankelijk van de opdracht, kan kiezen. De eerste opdracht aan Croonwolter&dros, de vernieuwing van RWZI Lopik, is verstrekt op basis van een UAV-GC, een geïntegreerd contract.

‘Iets’ met de hardware

Een voordeel van een UAV-GC is dat je als opdrachtgever vooraf geen scherpe scope hoeft te formuleren, vertelt Koen van Daal, projectmanager afvalwaterzuivering van HDSR: “We moeten ‘iets’ met de hardware. Maar wat dat ‘iets’ dan is? Dat is onderdeel van het werk van de partijen die je inschakelt.”

“Je geeft marktpartijen veel vrijheid. Dat levert soms dingen op waaraan we zelf nooit gedacht zouden hebben, maar die wel aansluiten op onze behoeftes.”
Koen van Daal, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

“Hetzelfde geldt voor de software. Wat kan er op dat gebied? Wat zijn de laatste ontwikkelingen? Bij een traditionele aanbesteding moet je dat huiswerk zelf doen. Nu hoeven we alleen te toetsen of de installatie voldoet aan de eisen die wij eraan stellen. Je geeft marktpartijen veel vrijheid. Dat levert soms dingen op waaraan we zelf nooit gedacht zouden hebben, maar die wel aansluiten op onze behoeftes.”

‘Opschonen’

De opdracht van HDSR aan Croonwolter&dros (en onze collega-aannemers) omvat het complete automatiseringstraject. Functionele specificatie, engineering, programmering, levering en installatie van de automatiseringscomponenten, testen en ingebruikname van alle hardware en software die met de procesautomatisering te maken heeft.

In dat kader voorzien we de RWZI’s van nieuwe PLC-applicaties van Schneider en SCADA-systemen van System Platform. Ook de frequentieomvormers, die het toerental in de motoren van de pompen regelen, krijgen een update.

Dit gebeurt allemaal op basis van één standaard, die tijdens de eerdere renovatie van RWZI Utrecht is ontwikkeld. Die standaardisatie zorgt voor uniformiteit in de aansturing en bediening, ook als RWZI’s procestechnisch verschillen.

“In de loop van 15 jaar kom je met hardware en software te zitten die door verschillende partijen is geleverd en gemaakt. Ook op het gebied van documentatie was het een beetje een rommeltje geworden. Dit is het moment om de zaak eens goed op te schonen”, lacht Koen.

RWZI Lopik bijna afgerond

Het project bij RWZI Lopik bevindt zich inmiddels in de afrondende fase. Softwarematig is alles afgerond, inclusief Factory Acceptance Test. Voor de inbedrijfstelling is het alleen nog wachten op de laatste hardwarecomponenten; net als in veel andere sectoren is de levering van materiaal een uitdaging.  

“Onder de huidige omstandigheden wordt de planning sterk bepaald door de levering van hardware en de beschikbaarheid van programmeurs en ontwerpers.”
Koen van Daal, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

In afwachting daarvan is al een begin gemaakt met het volgende project, vertelt Koen: “Normaal gesproken rond je eerst het ene project af, zodat je het eindresultaat kunt evalueren. Maar we willen de continuïteit er graag in houden, ook qua samenstelling van het team.”

“Onder de huidige omstandigheden wordt de planning sterk bepaald door de levering van hardware en de beschikbaarheid van programmeurs en ontwerpers. Daarom hebben we in goed overleg een aantal projecten naar voren gehaald.”

Nu RWZI Nieuwegein: ‘de spannendste’

Het volgende project waaraan we een bijdrage mogen leveren is RWZI Nieuwegein. Dat zegt veel over het vertrouwen in Croonwolter&dros, legt Koen uit.

“Nieuwegein is van al onze zuiveringen misschien wel de belangrijkste en spannendste, omdat daar onze slibverwerking aan vast zit. Aan zo’n groot en ingewikkeld project, terwijl het vorige nog moet worden afgerond, begin je alleen als er vertrouwen is.”

Concurrenten die samen kennis opbouwen en delen

“Vertrouwen, transparantie, samenwerking. Dat zijn voor ons de belangrijkste redenen waarom dit raamcontract tot nu toe goed voor ons werkt. Normaal gesproken zijn de betrokken partijen concurrenten, nu hebben ze er belang bij om elkaar te ondersteunen. Om samen kennis op te bouwen en te delen.”

Zeker de technische mensen vinden dat fijn, besluit Koen: “We krijgen veel positieve signalen. Engineers zijn gericht op ontwikkelen, ontwerpen, realiseren. Die zitten nog veel meer op de inhoud dan wij als projectleiders. Ze willen prettig en soepel samenwerken en geen gedoe over juridische of financiële zaken.”

Onze belangrijkste specialiteiten op dit project

Samenwerking en teamcommunicatie

Plannen en organiseren van complexe softwareprojecten

Werken met projectspecifieke engineeringdatabases

Stuur project door