'We gaan toe naar zelflerende gebouwen die met ons mee ademen'

29 maart, 2018

Beeldmateriaal: designed door Fanjianhua - Freepik.com

Beeldmateriaal: designed door Fanjianhua - Freepik.com

(Dit artikel is eerder verschenen op Vastgoedjournaal.nl)

Hoe ga je als eigenaar om met je gebouwenportfolio? Hoe bepaal je een slimme onderhoudsstrategie, waarbij sprake is van een natuurlijk herinvesteringsmoment? En hoe kun je ervoor zorgen dat je gebouwen slim worden tegen een redelijke prijs, het liefst binnen de gewone servicekosten, en een dusdanig werk- en verblijfklimaat bieden zodat de verhuurbaarheid optimaal is en blijft? VJ spreekt hierover met Ralf Daggers, sinds begin van dit jaar Smart Buildings Directeur bij Croonwolter&dros.

Volgens Ralf Daggers komen in het concept smart building alle technische aspecten samen die een gebouw optimaliseren voor alle partijen. Daggers: “Ieder heeft zo zijn eigen belang bij een goed functionerend gebouw, om het zo maar even te noemen. De huurder wil een optimaal werkklimaat omdat mensen daarin nu eenmaal beter presteren."

Daggers vervolgt: "Een gebouw-eigenaar of een vastgoedinvesteerder wil dat de verhuurbaarheid zo goed mogelijk is, tegen een redelijke prijs. En een gebouwbeheerder tenslotte wil het onderhoud optimaliseren. Het gaat daarbij om een combinatie van aspecten, zoals energie, comfort, technisch beheer en hospitality, om maar een paar van de belangrijkste te noemen."

Totaaloplossing

Volgens Daggers is het belangrijk om naar het grotere plaatje te kijken en niet in deeloplossingen te werken. "Omdat wij alle disciplines in huis hebben, zijn we in staat een integrale oplossing te bieden. Dit in tegenstelling tot kleinere partijen, die weliswaar slimme deeloplossingen, met name op het gebied van een hot item als energieprestaties, kunnen bieden. Maar die de omvang, ervaring en know how missen voor een totaaloplossing."

"En dat laatste is zeker voor grote gebouweigenaren interessant, omdat ze daarmee alles bij één partij neer kunnen leggen. Onze oplossingen zijn altijd onderbouwd vanuit meerdere disciplines waaronder elektrotechniek, werktuigbouwkunde, informatisering en automatisering. Daarbij ontwerpen we niet alleen, we realiseren het ook," vertelt Daggers.

Data verzamelen en inzetten

Daggers ziet daarbij een steeds belangrijker rol weggelegd voor data en beschouwt Croonwolter&dros als een datagedreven system integrator.  In andere woorden, vertelt Daggers: “Wij zetten slimme technologie in om alle mogelijke data in en rond een gebouw te verzamelen en vervolgens te gebruiken om alle mogelijke processen aan- en bij te sturen. Door deze data, ook van de gebruikers, te koppelen kun je bijvoorbeeld de energieprestaties van een gebouw pro-actief managen."

Een ander voordeel is dat je als eigenaar ook een beter gefundeerde strategie kan bepalen voor investeringen en kan komen tot een natuurlijk herinvesteringsmoment. En ook komen tot een dynamische meerjaren onderhoudsplanning. Daggers zegt: "Het klinkt nu nog een beetje futuristisch, maar we gaan toe naar zelflerende, adaptieve en vitale gebouwen. Gebouwen die met je mee ademen.”

Return on investment

Het nieuwe Rotterdamse hoofdkantoor van Croonwolter&dros vormt een mooie illustratie van wat er zoal mogelijk is op smart building gebied bij revitalisering. En hoe geavanceerde techniek kan bijdragen aan een plezierig werkklimaat.

Dit pand uit 1990 werd samen met ontwikkelaar OVG flink aangepakt omdat het zeer energie-onzuinig was en totaal verouderde technische gebouwinstallaties had. OVG is op meer plekken bezig met de ontwikkeling van een nieuwe generatie slimme gebouwen, waarin gebruikers zich prettig voelen en optimaal kunnen presteren.

Daggers vervolgt: “Er is een steeds sterkere tendens in deze richting. Voor de building operator speelt daarbij de return on investment een belangrijke rol, voor de gebruiker dat het een prettig werkklimaat biedt. Door toepassing van geavanceerde techniek kun je ervoor zorgen dat ook bestaande, of verouderde gebouwen weer aantrekkelijk worden en ook blijven. Zowel voor de eigenaar als de gebruiker."

"Wij zijn als Croonwolter&dros in staat om aan de hand van data gebouwprestaties te optimaliseren en bijvoorbeeld een koppeling te maken met predictief onderhoud, waarbij je kunt voorspellen wanneer bepaald onderhoud nodig zal zijn. Daarmee kun je storingen en dus onverwachte kosten voorkomen en ook een betere meerjaren onderhoudsplanning opstellen," zegt Daggers tot slot.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in de visie van Croonwolter&dros op de verbetering van de verhuurbaarheid van (met name verouderde) gebouwen en de wijze waarop ze slimme techniek inzet om het leef- en werkklimaat in gebouwen te verbeteren? Neem dan contact op Angela Verbrugge. U kunt haar bereiken op: +31 6 39 11 56 30. Mailen kan ook: angela.verbrugge@croonwolterendros.nl.