Van droom, naar demo, naar impact

6 augustus, 2021

Hoe mooi zou het zijn als een droom werkelijkheid wordt? Ondernemende studenten denken -vaak in samenwerking met het bedrijfsleven- sinds jaar en dag mee over het bewerkstelligen van de meest innovatieve ideeën van morgen. Samen met business partners zijn daarom de TU Contests in het leven geroepen. Vanuit Croonwolter&dros zochten Onno Sminia, Innovatie Manager, en Teake Bruinsma, Manager Engineering, de verbinding met studenten van de TU Delft en TU Eindhoven.

Meerwaarde aan toekomstige innovaties

De wereld verbeteren willen we allemaal, maar hoe komen we daar en wie nemen we mee? Studenten stellen ons in staat een beeld te schetsen van toekomstige innovaties, verbeteringen die meerwaarde toevoegen aan de oplossingen die wij als technisch dienstverlener aanbieden. Het Impact Partnership met TU Delft en TU Eindhoven stelt ons in staat synergie te zien, economische en regionale slagkracht te verbeteren en de student de kans te geven dromen waar te maken. “Het was zeer inspirerend om de drive te zien van de studenten om de wereld te verbeteren en de oplossingen die ze daarvoor zien. Ze laten zich niet tegenhouden door allerlei risico’s en belemmeringen, maar zien kansen!”, weet Onno Sminia als een van de twee coaches en jurylid bij de finale.

Denken in een groeistrategie

Vanuit Croonwolter&dros waren Onno Sminia en Teake Bruinsma aangesteld om de rol van coach en jurylid op zich te nemen. Het idee hierbij is om te denken in een groeistrategie. “Welke eerste ontwikkelingen, producten of markten wil je ontwikkelen en hoe brengt dat het project dichter bij het doel; namelijk die echte verandering met impact.” Teake vult aan: “Dit zag ik met name bij het team “Voltgoed”. Zij zien een oplossing in het bufferen van energie met behulp van warmtepompen. De winst zit hem in het idee dat warmtepompen elektrische energie kunnen omzetten in warmte, om zo overtollige energie van zonnepanelen te bufferen.” De ideeën zijn vaak geënt op de energietransitie en de rol van duurzaamheid binnen innovatie.

Creativiteit bron voor innovatie

In Delft en Eindhoven werken de Impact Contests als driver van kennis en participatie aan de arbeidsmarkt. Het netwerk van bedrijfsleven en universiteit maakt de student startklaar. Het coachen is de spiegel die de studenten wordt voorgehouden om te denken als start-up. “Hier is intensief contact voor nodig. Welke toepassingen zijn mogelijk en hoe maak je de eerste stappen? Zegt Onno “Met team DIONE zijn we echt een pilot gestart waarbij ze hun algoritmes toepassen op onze data van PV velden. Hierdoor kunnen ze hun product verder ontwikkelen en optimaliseren we samen de energie die we uit de zon halen.” Deze creatieve samenwerking is voor Croonwolter&dros een bron van innovatie.

Boeien, binden en benutten van technisch talent

De rol van innovatie in de Impact Contests is enorm. De teams hebben een idee en gaan echt aan de slag om het probleem verder te onderzoeken. Onze rol bij de Impact Contests inspireert Croonwolter&dros om nog meer mogelijkheden te zien en creëert drive om het verschil te maken voor onze toekomst. Met als resultaat het boeien, binden en benutten van technisch talent voor ons bedrijf en het stimuleren van innovatie. Een mooie manier om met toekomstige trainees, collega’s of topondernemers in contact te komen. Maar ook om studenten met impactvolle ideeën om verder te komen, vele dromen namelijk van een eigen startup.