TopsportZorgCentrum Groningen

13 februari, 2017

Samen in beweging voor een vitale toekomst

Op Sportpark Corpus den Hoorn zal vanaf medio 2017 het TopsportZorgCentrum gaan verrijzen. Een multifunctioneel gebouw dat topsport, topzorg, topkennis en top-ondernemen verbindt en een brug slaat naar de breedtesport en naar vitaliteit in Noord-Nederland.

De combinatie van al deze functionaliteiten op één locatie en onder één dak is uniek in Nederland en hét visitekaartje om aantrekkingskracht op topsporters, kenniswerkers/studenten (Groningen als City of Talent) en bedrijven te verwerven.

Gezamenlijk initiatief

Het TopsportZorgCentrum (TsZC) is een gezamenlijk initiatief van de hoofdgebruikers FC Groningen, InterPsy en VNO-NCW / MKB Noord in directe samenwerking met Euroborg NV en Provincie Groningen.  Aannemingsmaatschappij Friso B.V. (onderdeel van Friso Bouwgroep) won de Europese aanbesteding en gaat het TsZC bouwen en de komende vijftien jaar onderhouden. Dit in samenwerking met Croonwolter&dros, Leeuwenkamp Architecten, Jansen Wesselink en DGMR Bouw.

  • TopsportZorgCentrum

    Artist impression Leeuwenkamp Architecten Alkmaar

  • TopsportZorgCentrum

    Artist impression Leeuwenkamp Architecten Alkmaar

Meer dan topsport

Euroborg NV treedt op als opdrachtgever en verhuurder voor het ‘Groene centrum’. Oudschaatser en topcoach Gerard Kemkers gaat er namens FC Groningen aan de slag als manager Topsport en Talentontwikkeling. Het TsZC is bedoeld als broedplaats waar topsport, zorg, kennis en bedrijven bij elkaar komen om een sport- en beweegklimaat te stimuleren, innovatieve producten en diensten te ontwikkelen, en de kwaliteiten van de
regio breder op de kaart te zetten.

Onderdeel van deze topsportgedachte is het Performance Center, een kenniscentrum dat op wetenschappelijk verantwoorde wijze de fysieke gesteldheid, mentale weerbaarheid, technische prestaties, tactische concepten en lifestyle van sporters tracht te optimaliseren. 

Opzet gebouw

De begane grond is bestemd voor FC Groningen. Zowel het eerste elftal als alle zes opleidingsteams krijgen de beschikking over een eigen kleedkamer. Daarnaast wordt er een multifunctionele topsporttrainingshal gerealiseerd met onder meer een 40m sprintbaan waar ook topsporters andere takken van sport kunnen trainen. 

Op de eerste verdieping komen een openbaar toegankelijk horeca- en ontmoetingscentrum, kantoren van FC Groningen en het spelershome van de voetballers.

Op de tweede verdieping, waarvan InterPsy eigenaar is, komt een ‘zorglaag’ met als thema’s sportzorg, vitaliteit en bewegen. Diverse zorgpartijen - waaronder het Martini Ziekenhuis - gaan daar een gezamenlijk concept voor het brede publiek neerzetten.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW / MKB Noord wordt hoofdhuurder van de derde verdieping. De combinatie met sport en zorg en het bedrijfsleven zorgt voor synergie en kruisbestuiving, en moet resulteren in de meest vitale werkplek van Noord-Nederland.

Beeldbepalend 

Op dit moment is het bouwteam volop bezig met de voorbereidende werkzaamheden. Deze zomer gaat Friso aan de slag met het vier verdiepingen tellende gebouw op het parkeerterrein van Sportpark Corpus den Hoorn. Het pand krijgt een opvallende groene aluminium gevel, waarmee het een beeldbepalend gebouw langs de A7 wordt. Het parkeerterrein wordt heringericht voor de start van de bouw van het centrum. De planning is dat het gebouw in juni 2018 gereed is en de hoofdgebruikers er hun intrede kunnen maken.