'Premium Seeds Machines aan de wieg van duurzaamheid'

6 januari, 2020

De route die onze groenten als zaden afleggen voordat zij bij de boer op het land groeien, is voor velen onbekend. Ten onrechte, want juist zaadverbetering en -verwerking leveren een belangrijke bijdrage aan het duurzaam voeden van de wereld. Daarom vinden, in de kop van Noord-Holland, belangrijke ontwikkelingen plaats. Deze regio vormt de thuisbasis voor tientallen innovatieve veredelingsbedrijven en hun toeleveranciers, waaronder Croonwolter&dros. Wij leveren zaadverwerkingsapparatuur onder de naam Premium Seeds Machines. "Een van de redenen waarom we hierin gestapt zijn, is omdat er een enorm groeiende wereldbevolking is. Die mensen moeten allemaal gevoed worden en wij willen daar bij helpen", aldus Jaap Reijntjes van Croonwolter&dros. 

De rol van de machine

Reijntjes vertelt dat de veredelaars moeten voldoen aan zaadkwaliteitseisen die gesteld worden in de wereldmarkt. Croonwolter&dros levert de zaadverwerkingsapparatuur om die kwaliteit te bereiken. Zo levert het bedrijf verschillende soorten machines die de zaden schonen, desinfecteren, coaten, pilleren en drogen. Naast veredelingstechnieken spelen dit soort zaadverwerkingsmachines ook een rol in het verbeteren van de zaadkwaliteit. Zo selecteert de zaadschoningsmachine de goede zaden, waardoor meer dan 90 procent van de zaden ontkiemt. Dit kan ervoor zorgen dat er minder zaden nodig zijn voor dezelfde hoeveelheid groenteproductie. De coatingmachine brengt een dun laagje om de zaden heen dat bescherming en voeding biedt.

Nu levert Croonwolter&dros alleen nog zaadverwerkingsmachines aan de veredelingsbedrijven, maar Reijntjes hoopt dat zijn bedrijf ook kan helpen in de energietransitie in de sector. Zo wil hij ervoor zorgen dat de sector op hernieuwbare energie gaat draaien. Waarbij alleen bij hoge uitzondering grijze stroom nodig is. “Wij kunnen dat uitbalanceren, zodat je altijd optimaal gebruikmaakt van zoveel mogelijk groene stroom.”

Wil je hier meer over lezen? Het hele artikel kun je hier vinden. 

 

Meer over Premium Seeds Machines weten?