PPA20: Is de fabriek klaar voor de cloud?

3 februari, 2020

PPA-dag-cloud

Peter Withagen en Michiel Dondorp op PPA20

In ons dagelijkse leven verloopt al ons betalingsverkeer al lang via de cloud en opereert een chirurg op afstand via een robotarm. We vertrouwen dus steeds vaker op cloud toepassingen. Waarom dan niet voor de automatisering van onze fabriek? Op de PPA20 in Den Bosch stelde Croonwolter&dros de vraag: “Automatisering van uw fabriek in de cloud. Wat houdt u tegen?”

Voor het oog van een enthousiast publiek ontstond een paneldiscussie met Peter Withagen (Manager Watermarkt), Jeroen Pat (Consultant SSC-TBI), Michiel Dondorp (Programmamanager) en Teake Bruinsma (Manager Engineering) als actoren. Na een inleiding over de cloud door Peter Withagen, interviewde presentator Michiel Dondorp een panel dat de markt vertegenwoordigde en peilde regelmatig de mening van het publiek. Eén van de vragen die naar voren kwamen: ‘Is het noodzakelijk mee te gaan in besturing in de cloud om je concurrentiepositie te waarborgen?

De twijfelaar, de believer, de aanbieder in het panel

  • Peter in zijn rol als De Twijfelaar:

“Kom ik met cloud niet in een lock-in met mijn cloud-aanbieder? Hoe zit het met backups die zo groot zijn dat ik ze niet kan downloaden? Is mijn data door de Amerikaanse Cloud-Act nog wel echt van mij?”

  • Jeroen in zijn rol als De Believer:

“Zonder twijfel is de cloud de toekomst van ons automatiseringslandschap, dus ook de procesindustrie. De mogelijkheden zijn te waardevol om er geen gebruik van te maken. We moeten de weg ernaartoe wel zorgvuldig bewandelen.”

  • Teake in zijn rol als de Aanbieder:

“De cloud is meer secure dan on-premise. Waarom zou je zelf voor datacenter willen spelen als er specialisten in de markt zijn.”

Juiste keuzes
Veel vragen, voor iedere rol anders ingevuld. Croonwolter&dros op de PPA20 is het resultaat van een vlucht naar voren, voor wat betreft niet alleen processen maar ook besturing in de cloud. De vele vragen blijven echter nog even rond zoemen, zodat er genoeg gespreksstof overblijft voor het maken van de juiste keuzes.

Wil je meer informatie? Neem contact op met Peter Withagen.