29 september, 2016
Foto: EGM Architecten
Op 29 september wordt het O|2 Labgebouw officieel geopend door Kajsa Ollongren, wethouder en loco-burgemeester van Amsterdam. Labgebouw O|2 biedt sinds begin 2016 onderdak aan 750 onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het VU Medisch Centrum (VUmc). Zij werken in dit onderzoeks- en onderwijsgebouw samen aan het thema Human Life Sciences. Het samenbrengen van fundamenteel en toegepast Human Life Sciences onderzoek in OI2 gaat een flinke impuls geven aan de grote maatschappelijke gezondheidsvragen rondom bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en het versterken van de afweer tegen kanker met vaccins. TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros waren samen verantwoordelijk voor de bouw en gehele techniek.
Het O|2 Labgebouw is een van de eerste gebouwen in academisch Nederland dat is gebouwd om verschillende organisaties vanuit een specifiek onderzoeksthema te laten samenwerken. In het gebouw maken onderzoekers gebruik van een state-of-the-art onderzoekinfrastructuur waarbij ook externe samenwerkingspartners kantoor- en laboratoriumvoorzieningen kunnen huren. Dit draagt bij aan efficiënt gebruik van kostbare researchvoorzieningen en stimuleert kennisuitwisseling en samenwerking binnen het gemeenschappelijke thema.
Foto: Caren Huygelen
Josja van der Veer, directeur Facilitaire Campus Organisatie VU: “In het verleden werd vaak gebouwd of verbouwd om te kunnen voldoen aan de behoefte van het moment, maar wij vroegen ons af hoe je kunt zorgen dat je vernieuwing toekomstvast is? We zijn daarom gaan vaststellen wat de belangrijke trends zijn in de wetenschappelijke omgeving: internationalisering en multidisciplinaire samenwerking. Dit stelt eisen aan de ontwikkelingen aan ons vastgoed. “
Toekomstgerichtheid van een lab stelt andere eisen aan de ontwikkelingen van vastgoed. In plaats van bouwen voor specifiek één discipline of één doelgroep wordt nu een gebouw gerealiseerd dat zeer geschikt is voor een bepaald type activiteiten en bepaald thema. Bij O|2 zijn dat respectievelijk (bio)chemische laboratoria en Human Life Sciences. Daarom is in het gebouw rekening gehouden met de steeds veranderende onderzoeksprogramma’s door flexibele, universele laboratoriummodules in een vast stramien te ontwerpen die naar wens geschakeld kunnen worden. Waar de verschillende gebruiksfuncties in elkaar overlopen, zijn ontmoetingsplekken gecreëerd die een optimale interactie tussen medewerkers en studenten faciliteren.
Voor bouwcombinatie J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros werd gekozen, na een Europese aanbesteding, op basis van de voorgestelde, inventieve bouwplaats inrichting, de korte bouwtijd en de integrale samenwerking . Van der Veer: “ De TBI-ondernemingen begrepen goed wat de eindgebruikers wilden hebben. Daarnaast hadden ze oog voor hun omgeving.”
Foto: EGM Architecten
Het nieuwe gebouw is zo duurzaam mogelijk ontwikkeld. Zo is er bij het ontwerp van de laboratoria al rekening gehouden met veranderende onderzoeksactiviteiten. Voor de koeling wordt water uit de Nieuwe Meer gebruikt en de overige energie komt van het Energiecentrum VU/VUmc. Daarnaast heeft O|2 een groen sedumdak, wat water opneemt en isolerend werkt. Het pand heeft door de constructie veel binnenvallend daglicht wat zorgt voor besparing op kunstmatige verlichting.
Elf van de dertien verdiepingen zijn ingericht als laboratoria. In het gebouw zitten naast een grote hoeveelheid biochemische labs ook synthese labs, een radionucliden lab en het MLIII lab (=bio safety level III, dit is een laboratorium waar je mag werken met dodelijke virussen waar wel medicijnen voor zijn). Samenwerkingspartners of commerciële partijen kunnen voor een bepaalde tijd kantoor- en laboratoriumvoorzieningen huren in dit lab.
Iedereen is van harte welkom in het O|2 Labgebouw op zaterdag 1 oktober tussen 12.00 en 16.00 uur tijdens het Weekend van de Wetenschap!