Meer impact met samenwerking

30 juli, 2020

Jan van Rhee - Croonwolter&dros

"Er is meer dat ons bindt dan dat ons onderscheidt." 

Jan van Rhee, Directeur Landelijke Projecten, en Frans de Boer, Projectdirecteur van Croonwolter&dros, vertellen in de jongste uitgave van Europoort Kringen over het belang van samenwerking binnen de branche. "Het delen van kennis tussen 'concullega's' in de branche is heel normaal, zo stellen zij. De Boer volgde recent een trainingsmodule aan de VOMI Academie, waarin een door André van Berkel (contract manager bij Spie) ontwikkelde methodiek voor projectbeheersing en –structurering wordt aangeboden. Het was de inhoud van de training die hem hiertoe deed besluiten, legt hij uit. “Die raakte een snaar bij mij. Het sluit heel erg aan bij wat wij willen.”

Kennis uit de branche

De VOMI Academie is een vaste opleidingspartner van Croonwolter&dros, dat deels zelf opleidt en deels hiervoor met partners samenwerkt. De aan brancheorganisatie VOMI gelieerde opleider werkt voor het ontwikkelen van trainingen nauw samen met de lidbedrijven. “Voor vaktechnisch inhoudelijke zaken hebben we onze eigen opleidingen, maar voor bijvoorbeeld projectmanagement en werkvoorbereiding sluit de VOMI Academie goed aan. Het grote voordeel daarbij is dat je kennis uit de branche kunt gebruiken.

Elkaars belang

Bij opdrachtgevers stuit Van Rhee nog wel eens op het misverstand dat bedrijven in deze branche tegenover elkaar staan. “Dat is niet zo. In de branche is er meer dat ons bindt dan dat ons onderscheidt. We zitten bij dezelfde klanten met dezelfde problemen. Voor de hele branche geldt: zonder wijzigingen.” “Vroeger waren het concurrenten. Nu noemen we ze concullega’s. Je kunt van elkaar leren en de VOMI Academie stimuleert en faciliteert dat. Als verschillende partijen daar een stapje in zetten, worden we daar allemaal beter van. Het is in het belang van de ene partij dat de ander dat ook gaat inzien”, zegt De Boer.