20 oktober, 2016
Een laboratorium ontwerpen waar veilig onderzoek kan worden gedaan naar schimmels: een echt alledaagse opdracht is het niet. TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros hebben deze bijzondere opdracht weten te verwerven. Het gaat om de nieuwbouw en renovatie van het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS) in Utrecht, in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW).
Het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het beheert een wereldberoemde collectie van levende schimmels, gisten en bacteriën. Onderzoekers van het CBS verrichten taxonomisch en evolutiebiologisch onderzoek aan schimmels.
De nieuwe faciliteiten zijn essentieel om het CBS te positioneren voor nieuwe initiatieven zoals klinische diagnostiek, en om het natuurlijke potentieel van de CBS schimmelcollectie te ontsluiten door schimmels te onderzoeken op nieuwe metabolieten en enzymen” aldus prof. dr. Pedro Crous, directeur van het CBS.
3D Artist impression: AAArchitecten bv
Verantwoordelijk voor het ontwerp en advies zijn onze bouwpartners AAArchitecten bv, Deerns Raadgevende Ingenieurs, Peutz B.V en Pieters Bouwtechniek Almere B.V.
De opdracht voor het CBS is een bijzonder werk: er wordt onder andere een compleet nieuw gebouw over de bestaande bibliotheek heen gebouwd. Vanwege de complexiteit van het project en de korte doorlooptijd (oplevering juni 2017), is ervoor gekozen het project in 3D-BIM uit te werken vertelt Gerben van Nes, projectleider bij J.P. van Eesteren. “BIM biedt onder andere inzicht in hoe de bouwplaats er op bepaalde momenten uit zal zien en wat de gevolgen zijn van elke kleine verandering.”
Projectleider Jeremy Gemmeken van Croonwolter&dros: “Het nieuwe gebouw wordt uitgebreid met o.a. diverse kantoren, een Cryo-vriezerruimte, een koelcel, een biofysisch lab, een tweetal BSL-2 labs en een BSL-3 lab.” De aanduiding BSL staat voor Biosafety Level. BSL-3 laboratoria zijn in hoge mate luchtdicht, zelfs bij hoge onder- of overdruk. Deze labruimtes en de daarin verwerkte materialen zijn bestand tegen regelmatige desinfectie met bijvoorbeeld waterstofperoxide (VHP), chloor of alcohol. De bouwkundige structuur is daarnaast bestand tegen hoge piekbelasting in de luchtdruk.
Vooral het installatiewerk wordt technisch een hele uitdaging, Gemmeken: “er worden leidingen aangelegd die vloeibare stikstof naar de ruimtes voeren waar de unieke en kostbare schimmels bewaard worden. Dit vraagt om een zorgvuldige aanpak zodat de cellen en schimmels worden veilig gesteld. Daarnaast worden er medische gassen aangelegd. Croonwolter&dros is als een van de weinige bedrijven in Nederland gecertificeerd om deze gassen aan te leggen.”
In de loop der jaren zijn Croonwolter&dros en J.P. van Eesteren betrokken geweest bij de nieuwbouw, verbouw en het onderhoud van diverse laboratoria en onderzoeksgebouwen. In de praktijk blijkt dat het succesvol functioneren van een lab en een efficiënt bouwproces voor een groot deel afhangen of deze disciplines op elkaar zijn afgestemd.