LMW en Croonwolter&dros vieren opening High Efficiency Boilerhouse

17 juli, 2017

Op vrijdag 14 juli is door Johan Nieuwenhuijze van LMW (Lamb Weston/ Meijer) in Kruiningen het nieuwe 'High Efficiency Boilerhouse' feestelijk geopend en in gebruik genomen. Croonwolter&dros werkte mee aan de ombouw van de bestaande warmtekrachtcentrale tot Boilerhouse waarmee LMW weer klaar is voor de toekomst.

Lamb Weston/Meijer (LWM) is een wereldmerk in de productie van diepvries frites, diepvries appetizers en gedroogde aardappelvlokken en verkoopt zijn producten in meer dan 100 landen. In het bereidingsproces wordt veel stoom verbruikt.  LMW besloot daarom de bestaande WKC in Kruiningen om te bouwen.  Hiervoor werden de 3 gasturbines met afgassen-ketels vervangen door 2 nieuwe stoomketels van 25 ton/uur. Croonwolter&dros was verantwoordelijk voor het aanpassen van de werktuigbouwkundige installatie en de civiele werkzaamheden. Hieronder vallen o.a. de werkzaamheden aan het 90/70 systeem, HD condensaat, stoominstallatie, ketelvoedingswater, HVAC systemen, aardgas- en biogasinstallaties.

PED en BIM

Projectmanager Michel Geus “Een groot deel van de installaties valt onder de Pressure Equipment Directive ofwel de PED normering, de richtlijn voor drukhoudende apparatuur. Dit betekent dat er extra eisen gelden zoals het overleggen van materiaalcertificaten, de inzet van gecertificeerde lassers en eisen ten aanzien van ontwerpdrukken en temperaturen en keuring van alle leidingstukken. Daarnaast is al ons leidingwerk geprefabriceerd in onze prefabfabriek. Om de grote hoeveelheid informatie te beheren is de bestaande situatie eerst met een 3D-scanner in kaart gebracht en hebben we samen met de prefabfabriek, het complete boilerhouse met  BIM in 3D gemodelleerd.. Zo konden we alle ontwerpinformatie invoeren en borgen in  één  industrieel model (Plant 3D). Uit het BIM model zijn daarna de werktekening en prefabricage tekeningen afgeleid.  

Klaar voor de toekomst

Me dit nieuwe Boilerhouse is LMW klaar voor de toekomst en is de komende jaren verzekert van een langdurige, betrouwbare warmtelevering tegen zo gunstig mogelijke  (energie) kosten over de gehele gebruiksduur.
Het vervangen van de centrale is te zien via onderstaande link naar de timelapse film.
https://www.youtube.com/watch?v=rTdHdUwtzxM