Hypermodern licht dat ‘voelt’ als licht uit 1942

12 oktober, 2016

Bekijk hier de LED-proef

Croonwolter&dros is samen met TBI-ondernemingen Mobilis en Nico de Bont verantwoordelijk voor de renovatie van de Maastunnel in Rotterdam. Rens van Ham, projectmanager Croonwolter&dros: ‘We zijn verantwoordelijk voor de hele verkeerskundige en tunneltechnische installatie van de Maastunnel. Omdat het een monument is (het is de oudste (afgezonken) tunnel van Nederland) moet alles wat we er in aanbrengen voldoen aan zeer strenge eisen. De renovatie wordt uitgevoerd in opdracht van de Gemeente Rotterdam.

Oorspronkelijk was er natriumverlichting in de Maastunnel, dat heeft een heel specifieke uitstraling, een goudgele kleur, maar die verlichting gaat er langzamerhand uit. De gemeente schreef een tender uit om te onderzoeken of het mogelijk was een vervanger te vinden in LED. Hoe moet het glas eruit zien? Wat wordt de kleur? Voldoen we aan alle veiligheidseisen? Dit heeft geresulteerd in een demoproduct dat eind augustus in de tunnel is getest, in een stuk van ongeveer 25 meter.

“Dat was echt de proof of the pudding. De opdrachtgever en alle stakeholders waren daarbij aanwezig. Wij hadden stiekem natuurlijk al even gekeken en ze waren zelf erg enthousiast. Maar ja… je weet natuurlijk nooit wat er op zo’n avond gaat gebeuren. Gelukkig was iedereen het er unaniem over eens dat het verschil niet te zien was. Het is niet zo dat ik vaak door de Maastunnel rij, maar het is toch geweldig dat we een tunnel die iedereen in Nederland kent met de allernieuwste technieken de look & feel kunnen geven van 1942. Back to the future…”, aldus Rens van Ham.