Hortilife kiest Croonwolter&dros voor volledig elektrisch kantoor

19 juni, 2018

Eric Oosterkamp

De maatschappij en daarmee het bedrijfsleven elektrificeert in hoog tempo. Vandaar dat Hortilife, toeleverancier van de glastuinbouw, geen probleem zag in de verhuizing naar het ‘gasloze’ A1 Bedrijventerrein in Deventer. Het bedrijf uit Twello groeit uit zijn jasje op de huidige locatie en het bedrijventerrein in Deventer biedt de nodige groeiruimte voor Hortilife. Zodat het bedrijf de explosieve groei in turnkey-projecten (constructie, inrichting, koeling & verwarming van glastuinbouwprojecten) in met name Oost-Europa aan blijft kunnen. De nieuwe vestiging is circa 7.100 m2 groot en wordt door Croonwolter&dros voorzien van een volledig duurzame verwarmings- en koelingsinstallatie. Croonwolter&dros is daarnaast onderhoudspartner voor de installatie.

Het A1 Bedrijventerrein in Deventer kent geen aansluiting op het gasnet. Daarvoor in de plaats wordt op het terrein gewerkt met een extra zware elektrische infrastructuur. Deze wordt deels ondersteund met windmolens die enkel aan het bedrijventerrein elektriciteit leveren. Voor de verwarming van het pand van Hortilife zorgt straks een combinatie van twee luchtwater omkeerbare warmtepompen met een vermogen van 100kw per stuk die gevoed worden met behulp van 500 zonnepanelen, elk met een vermogen van 290Wp. 

“Als ondernemers in de bijzonder competitieve glastuinbouwindustrie zijn we non-stop bezig met innovatie”, aldus Roland Bakker, verantwoordelijk voor inkoop en logistiek binnen Hortilife. “Innovatie en duurzaamheid gaan hand-in-hand. Voor ons betekent de keuze voor een volledig elektrisch kantoor onze bescheiden bijdrage aan een duurzamere wereld. Een keuze die we kunnen maken dankzij de doorlopende innovatie in duurzame technologieën.”

A1 Bedrijvenpark Deventer is onderdeel van de Cleantech Regio. Het bedrijventerrein wordt één van de groenste van Nederland. Veertig procent van de oppervlakte wordt ingevuld met groen, er zijn geen gasaansluitingen op het business park en voor de energievoorziening wordt onder meer gebruik gemaakt van ‘eigen’ windmolens.

“Omdat we zo volledig mogelijk op duurzame energiebronnen willen vertrouwen voor een betrouwbare verwarming - ook met slecht weer - kiezen we bewust voor een wat zwaardere opzet dan strikt noodzakelijk”, aldus Bakker. “We willen zeker weten dat onze mensen ook in de strengste winter comfortabel kunnen werken.”