Gunning van renovatie OK-complex van het academisch ziekenhuis Maastricht aan Croonwolter&dros.

3 mei, 2016

Foto: Maastricht UMC+, 360 graden Hybride OK

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+) heeft de opdracht voor het vervangen en vernieuwen van alle elektrotechnische- en transport installaties voor de renovatie van haar OK-complex gegund aan Croonwolter&dros. Het MUMC+ wil een gedegen en toekomstbestendige huisvesting realiseren. Het huidige OK-complex, Recovery en Holding wordt daarom geheel gerenoveerd en gemoderniseerd en de bestaande Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) wordt verplaatst. Alle benodigde (installatie)techniek wordt vernieuwd conform de laatste technologische ontwikkelingen.

Het Maastricht UMC+ is het achtste universitair medisch centrum van Nederland en telt 715 bedden, 4.000 studenten en ruim 6.100 medewerkers.

Mensenwerk in high-care omgeving 


Tijdens de uitvoeringswerkzaamheden blijft het OK-complex gedeeltelijk in gebruik, immers dit betreft een 24/7 omgeving. Accountmanager Marcel Fiala van Croonwolter&dros: “Vooral in een ziekenhuis komt onze technische dienstverlening nadrukkelijk aan op mensenwerk. Het gaat hier om high-tech werkzaamheden in een complexe 24/7 doorwerkende high-care omgeving waarbij de veiligheid van de patiënt en de zorgprofessionals te allen tijde voorop staat. Daarnaast moet de continuïteit van het ziekenhuis gewaarborgd blijven.”  

Integrale aanpak

De andere geselecteerde partners voor de renovatie zijn BAM Utiliteitsbouw voor de bouw en ENGIE Services voor de werktuigbouw. Marcel Fiala: ”De enige manier om dit project succesvol te laten verlopen is via een integrale samenwerking. De rode lijn binnen onze aanpak is dat we niet met een volgende fase beginnen voordat alle installatie kritische werkzaamheden binnen het werkgebied van een fase zijn afgerond. Wij beginnen pas met onze (vervolg) werkzaamheden als de ‘stoplichten’ letterlijk op groen staan, hiermee voorkomen we ongewenste gebeurtenissen die invloed kunnen hebben op het primaire proces van het MUMC+. Dit vraagt om een integrale proactieve aansturing binnen het gehele projectteam.”  

OK-specialist

Na de renovatie van het huidige OK-complex zijn er straks zes OK’s en twee hybride OK’s gerealiseerd. Croonwolter&dros heeft ruime ervaring met het plaatsen en renoveren van (hybride) OK’s. Marcel Fiala: “In de afgelopen 8 jaar hebben wij meer dan 125 OK’s gerealiseerd in 10 verschillende ziekenhuizen. Dit varieerde van renovaties in o.a. het VUmc Amsterdam en Radboud UMC tot complete ziekenhuisnieuwbouw van o.a. de Isala Klinieken en het Medisch Spectrum Twente.” 

Deze renovatie maakt deel uit van een grootschalig uitbreidingstraject van het MUMC+. Na afronding van alle bouwactiviteiten zijn er in totaal straks 24 ok’s. Hiervan bevinden zich er 12 in de nieuwbouw, 8 in het hoofdgebouw en 4 in de oogkliniek.

Fases

De renovatie vindt in vier fasen plaats, waarvan de eerste fase naar verwachting 31 december 2016 wordt opgeleverd. De volledige renovatie is naar verwachting medio 2019 gereed.