High-end security - GBBS

Forensic Video Search speurt kandidaten op in Hunted

4 oktober, 2019

Hunted-gbbs

Foto: AVROTROS

De tijd dringt! Terwijl deelnemers van het populaire tv-programma Hunted (AVROTROS) zo lang mogelijk onder de radar blijven, speurt het Forensic Video Search team van Croonwolter&dros en TNO naar mogelijkheden ze in kaart te brengen. Een eenvoudige gebruikersinterface en een slim algoritme brengen met een paar muisklikken verdachte of vermiste personen in beeld.  In Hunted proberen deelnemers zo lang mogelijk onder de radar te blijven. Mogelijkheden te over voor opsporingsdiensten, ministeries, banken en Rijkswaterstaat.

In een wereld vol camera’s is dat ook nodig. De hoeveelheid videodata groeit per seconde en daar springen we adequaat mee om. De venture GBBS (Gebouwenbeheer- en beveiligingssystemen) ging er in Hunted en in de werkelijkheid mee aan de slag. Samen met TNO is voor dit programma gebruikgemaakt van het Detect&Track algoritme. Een algoritme dat mensen op camerabeelden beschrijft en categoriseert op basis van bepaalde kenmerken. Zoals kleding, lengte, schoenen, een bril of een tas. Daarmee kan het een database aanleggen van personen die door camera’s zijn gespot. Die database is vervolgens te gebruiken als een soort personenzoekmachine. Het identificeert niet alleen mensen op basis van kenmerken, het zorgt er ook voor dat je hen via meerdere camera’s op hun weg kan volgen. GBBS sloot een licentieovereenkomst met TNO en paste het algoritme toe in een nieuw product: Forensisch Video Search. Het verbindt het algoritme op de Video-servers met de opgeslagen videobeelden van de gebruiker en een eenvoudige gebruikersinterface. RET heeft er de eerste pilot mee gedaan, inmiddels werken diverse klanten met het doorontwikkelde product.

Snappen wat en hoe iemand beweegt

Accountmanager Michael Sleijster van GBBS somt op waarom dit systeem uniek is. “Het bijzondere van dit systeem is drieledig: het maakt sneller en efficiënter zoeken mogelijk in de beschikbare videodata. Het maakt gebruik van welk bestaand camerasysteem dan ook, want het is merkonafhankelijk. En last but not least: je kan er iemand mee volgen. Het houdt niet op bij de beelden van één camera. Daardoor snap je wat en hoe iemand beweegt, en vaak dus ook wat de volgende stap zal zijn.” We leggen hem een aantal vragen voor omtrent de techniek in het programma.

  1. Hierboven lezen we over het algoritme en het gebruik van data. Kun je aangeven hoe dat er in het programma uit zal zien?
    Klopt, er wordt in het programma de Forensic Video Search (FVS) toepassing gebruikt met het Detect&Track algoritme. Het is voor nu echter nog de vraag wat de regie in beeld zal brengen. Het kan een shot zijn of de hele werking van de interface. Wat is de zoekvraag en op welke kandidaten ga je zoeken? Zien we gelijkenissen? Dat is de vraag.
  2. Als we grote hoeveelheden data opslaan en Forensic Video Search hierop algoritmes op loslaat, hoe garanderen we dan dat de privacy wordt gewaarborgd? (in het kader van AVG)
    Bij het zoeken naar vergelijkbare groepen mensen weten we in eerste instantie nog steeds niet wie het precies is. Het zijn namelijk vergelijkbare afbeeldingen op basis van een database aan persoonlijkheden. Deze zijn weer bewaard en voortkomend uit bestaande camerabeelden. Het algoritme categoriseert vervolgens op kenmerken van mensen. De bevoegde opsporingsdiensten zijn dan weer verantwoordelijk voor de volgende stap: het inlezen van gegevens.
  3. Je hebt de redactie van het programma Hunted bezocht. Kun je daar iets over zeggen?
    De verbazing was groot over de snelheid en nauwkeurigheid van het zoeken in de kandidaten database van de regie. In de regiekamer waren ze verbaasd over de mogelijkheden. Mede omdat het algoritme niet op zichzelf staat, het verbetert zich continu en daar spelen we steeds weer op in.

    Hunted zal vanaf 7 oktober 2019 om 20.25 uur te zien zijn op NPO3.