Duurzaam in Dalfsen, dat snijdt pas hout

12 oktober, 2017

duurzaam

Croonwolter&dros werkte mee aan de uitbreiding van een productiehal voor duurzaam hout van  het familiebedrijf Foreco. Met deze nieuwe hal vergroot Foreco het aanbod van een nieuw soort, gemodificeerd hout. Het is gemaakt op basis van agro-afval en snelgroeiend naaldhout en wordt ook wel het nieuwe alternatief voor tropisch hardhout genoemd. Door het toepassen van duurzame installatiesystemen in de hal werd een forse energiebesparing behaald.

Foreco in Dalfsen is specialist in het produceren van snelgroeiend naaldhout uit duurzaam beheerde bossen dat gemodificeerd is door biopolymeren die afkomstig zijn uit afvalstromen (rietsuikerstengels) in de agrarische industrie. Na ruim 10 jaar onderzoek en ontwikkeling heeft Foreco een nieuwe full-scale installatie voor gemodificeerd hout in gebruik genomen in Dalfsen.

Op de locatie in het bosrijke gebied rondom Dalfsen is gekozen voor nieuwbouw in het verlengde van een bestaande productiehal. De hal met een lengte van ongeveer 40 meter is met 80 meter verlengd, waardoor een nieuw oppervlak van ruim 2500 m2 ter beschikking is voor de nieuwe productie activiteiten. In de ruimte zijn diverse compartimenten gebouwd voor de warmtevoorziening, het droogproces en het modificatieproces. 

Croonwolter&dros Regiodirecteur Eef Idema: "Ten behoeve van het droogproces installeerden wij duurzame stoomketels voor o.a. de droogkamers. Bovendien plaatsten wij een ontgasser en warmtewisselaar voor het verwarmingssysteem in de nieuwe installatie. Met dit nieuwe systeem konden we het energieverbruik flink reduceren. De full-scale installatie speelt in op de toenemende vraag naar gemodificeerd zachthout zoals diverse toepassingen in houten gevels en speeltoestellen. Het is niet alleen een milieuvriendelijk alternatief voor hardhout, maar ook voor andere CO2-nadelige materialen zoals kunststoffen, staal en beton en wordt vaak toegepast in innovatieve bouwprojecten."

Bovenaanzicht van de nieuwe hal